Bursa de Valori Bucuresti - 25 Noiembrie 2005

Vineri, 25 Noiembrie 2005, ora 16:51
997 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Saptamana aceasta s-a incheiat cu o sedinta foarte buna, nai ales pentru segmentul actiunilor SIF, unde a avut loc o crestere medie de 3,8%. Si pe alte paliere ale bursei au fost cresteri, chiar daca nu de aceeasi amploare. De altfel, la nivelul intregii saptamani indicele BET-FI inregistreaza o apreciere de 11,6%, in timp ce BET a crescut cu 2,8%. Dintre pietele din regiune, doar bursa din Ungaria a reusit o performanta asemanatoare, indicele BUX urcand in aceasta saptamana cu 2,6 procente. Chiar si lichiditatea a fost buna, fara a se efectua transferuri Deal s-a acumulat un rulaj total de peste 60 milioane RON. Actiunile SIF au facut aceeasi figura ca ieri, au crescut puternic in prima jumatate a sedintei, dupa care au stagnat pana la final.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent al zilei, cu un rulaj de 10,1 milioane RON, performanta obtinuta dupa cateva tranzactii mari de cumparare de la finalul sedintei. Acestea au si determinat aprecierea cursului pana la maximul de 1,3100 RON/actiune (+4%), astfel ca fata de inceputul lunii inregistram la actiunile TLV o crestere de 15,9%. Si actiunile emise de BRD A- Groupe Societe Generale (BRD) au mers bine in noiembrie, pana acum acumuland un spor de 12,4%. Nu s-au remarcat prin aceeasi lichiditate ca TLV, insa si aici finalul a apartinut cumparatorilor, care au dus cursul pana la 14,5 RON/actiune.

Saptamana aceasta a fost una nefavorabila pentru Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), in conditiile in care piata in general a crescut aceste actiuni au scazut. S-a acumulat astfel o scadere de 5,3%, din care 2,7% a fost scadere de astazi, la minimul de 0,1070 RON/actiune. Inca in prima ora au aparut vanzatorii, atunci a scazut RRC la 0,1070 lei, dupa care pana la final a stagnat in jurul acestui pret. Toate aceasta scadere de curs s-a produs in conditii de lichiditate sub medie, volumul total transferat fiind mai mic de 30 milioane actiuni. Titlurile Petrom Bucuresti (SNP) au continuat sa urce si astazi, pe o lichiditate buna. A fost insa o crestere modesta, de 0,5% la 0,4400 RON/actiune.

Sicomed Bucuresti (SCD) s-a detasat si astazi la nivelul lichiditatii. Desi majoritatea tranzactiilor au fost vanzari de actiuni obtinute in urma Programului de Privatizare in Masa (A"cupoaneA"), la pretul de 1,3700 RON/actiune egal cu cel din oferta, a fost o tranzactie masiva la jumatatea sedintei, cu circa 5,14 milioane de actiuni, la 1,3800 lei.

Titlurile SIF par sa nu se mai opreasca din cresteri. Mai ales in a doua jumatate a acesti luni a avut loc o accelerare a cresterilor de curs. Astazi a fost SIF Muntenia (SIF4) castigator, inchizand la 1,5800 RON/actiune, cu 4,6% mai mult decat ieri. Fata de ineputul lunii SIF4 a crescut cu 24,4%.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei a fost astazi Aker Braila (SNBB), cu un rulaj de 117,4 mii RON. A fost un pachet mai mare, de circa 20 mii actiuni, vandut la 5,5 RON/actiune (-8,3%). Societate a raportat dupa sedinta rezultatele financiare pe primele noua luni, de unde reiese o pierdere de 21,9 milioane RON, desi cifra de afaceri a crescut de aproape doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. In mare, rezultatul negativ este cauzat de cresterea costurilor cu materia prima si de constituirea unor provizioane de 21 milioane RON, provizioane cauzate de un litigiu nefavorabil din Olanda, tara actionarului majoritar.

Cel mai tranzactionat emitent a fost producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta (UARG), cu un rulaj total de 121,2 mii RON. In conditiile unei lichiditati slabe in piata, a avut loc o scadere puternica la finalul sedintei, pana la minimul de 2,8 RON/actiune (-12,5%), insa situatia s-a mai echilibrat, tot pe un volum mic, UARG inchizand la 3,1 RON/actiune (-3,1%).

Tot un rulaj mai mare de 100 mii RON a fost realizat si cu actiuni emise de Bucuresti Turism (BUTU), tranzactionate pe platforma alternativa XMBS. Un singur pachet a fost transferat, cu 7904 actiuni, la pretul de 15 RON/actiune.

SSIF Prime Transaction SA