Bursa de Valori Bucuresti - 20 Decembrie 2005

Marti, 20 Decembrie 2005, ora 16:56
906 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionAstazi am asista la o sedinta mai interesanta, in special in segmentul financiar. Pentru prima data in ultimele zile actiunile SIF au resimtit o presiune ceva mai mare la cumparare, cu precadere in partea a doua a sesiunii. In restul pietei s-a manifestat aceeasi stare de acalmie, cu oscilatii mici ale cursurilor. Ca atare, doar BET-FI a crescut mai mult, cu 2,25%, ceilalti indici fluctuand cu mai putin de un procent fata de inchiderile de ieri. Lichiditatea generala a crescut, ajungandu-se la un rulaj cumulat pe intreaga piata de peste 45 milioane RON.

Cel mai tranzactionat emitent din piata a fost Banca Transilvania (TLV), cu un volum valoric de 8 milioane RON. La acesta se adauga si tranzactia Deal, cu 2,54 milioane actiuni, la pretul de 1,2500 RON/actiune. In piata principala actiunile TLV au avut un inceput bun, au urcat la 1,2700 RON in prima ora a sedintei, dupa care au intrat pe o linie de stagnare. La final a fost un val de vanzari ce au scos cotatiile din amorteala si au dus pretul inapoi la minimul de dimineata, de 1,2400 RON. Si BRD a inchis la acelasi nivel de ieri, de 13,9000 RON, in nconditiile unei lichiditati slabe.

Segmentul petrolier s-a caracterizat astazi prin aceleasi evolutii modeste, variatii mici ale cursurilor pe lichiditate redusa. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), a scazut putin in a doua jumatate a sedintei, inchizand la 0,1120 RON (+0,9%), in timp ce Petrom (SNP) si-a revenit la final, dupa un inceput de sedinta mai modest, astfel ca a inchis la maximul de 0,4850 RON (+0,4%). O tranzactie mai mare a avut loc la final, cu un pachet de 5 milioane RON la 0,4850 lei. Dupa sedinta, SIF Oltenia a raportat vanzarea unui pachet de 4,56 milioane actiuni la acest pret.

La fel ca ieri, au existat si astazi putine cazuri de variatii semnificative de curs, care au aparut numai in randul actiunilor cu lichiditate mica. Un caz de scadere pe lichiditate mai buna inregistreaza Biofarm Bucuresti (BIO). Mai ales in a doua parte a sedintei au aparut vanzatorii in piata, astfel ca la final cursul a coborat la minimul de 0,5150 RON, unde a si inchis, cu 2,8% mai jos decat ieri.

Segmentul SIF resimtea de asemenea apatia generala din piata, numai ca aici in ultima ora a inceput sa se contureze o presiune la cumparare, ceea ce a produs cresteri la unison. Cel mai mult a crescut SIF Moldova (SIF2), cu 2,8% la 2,2200 RON, de asemenea titlul SIF cel mai tranzactionat, urmare a unui rulaj de 6,2 milioane RON. Astazi este programata anuntarea castigatorului in cursa pentru BCR, subiect ce influenteaza piata actiunilor SIF, iar evolutia lor viitoare e legata si de vestile venite din aceasta zona, de pretul oferit pentru pachetul majoritar al bancii sau poate chiar mai mult de oferta tehnica a cumparatorului si politica SIF-urilor vizavi de aceasta privatizare, tinand cont de faptul ca in presa financiara au aparut fel de fel de variante privind pretul oferit pentru acest pachet si astfel factorul pret a fost absorbit, cel putin partial, in piata.

In piata Rasdaq s-au derulat tranzactii in valoare de circa un milion de lei, iar cel mai tranzactionat emitent a fost International Sinaia (INTE), cu un rulaj de 363 mii RON. A fost o tranzactie mai mare, de 400 mii actiuni, efectuata la maximul de 0,9000 RON.

SSIF Prime Transaction SA