Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa de Valori Bucuresti - 18 Noiembrie 2005

Bursa de Valori Bucuresti - 18 Noiembrie 2005
Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti
Ultima sedinta a saptamanii, care de obicei este mai modesta, mai putin lichida, de data asta a fost mai buna decat celelalte. Indicii au crescut in corpore, cel mai mult BET-FI, cu 1,8%, iar valoarea totala de tranzactionare a depasit 37 milioane RON. Pe pietele din Polonia, Ungaria si Cehia au avut loc astazi variatii foarte mici, in general pozitive, ale indicilor principali. Cresterile la BVB s-au produs in mare parte in prima jumatate a sedintei, dupa care a urmat o faza de consolidare, cu cresteri usoare sau stagnari.

De cea mai buna lichiditate s-a bucurat si astazi Petrom Bucuresti (SNP), cu un rulaj de 6,5 milioane RON. Cursul a crescut in prima jumatate a sedintei pana la un maxim de 0,4300 RON/actiune, dupa care insa vanzatorii au reechilirat situatia, a avut loc o corectie negativa si o stabilizare in jurul nivelului de 0,4250 RON (+0,2%), care a fost si pret de inchidere. Celalalt titlu petrolier, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a avut o evolutie si mai lenta, a fluctuat putin si a inchis la fel ca ieri, la 0,1130 RON/actiune. De la inceputul lunii SNP a crescut cu 5,2%, pe cand RRC inregistreaza o apreciere mai mica de 1%.

Nici segmentul bancar nu s-a miscat mai bine, aici s-au inregistrat fluctuatii stranse in jurul inchiderilor de ieri. Actiunile Banca Transilvania (TLV) au fost mai lichide, rulajul lor a depasit 5 milioane RON si, de asemenea, cursul a crescut cu 0,8% la 1,2000 RON/actiune, in timp ce BRD A- Groupe Societe Generale (BRD) a inchis la fel ca in sedinta precedenta, la 13,4000 RON/actiune.

Vedeta sedintei poate fi considerata Oltchim Rm. Valcea (OLT), suspendata la jumatatea acesteia. Cursul a crescut pana la un maxim de 0,4280 RON/actiune, pe un volum bun, de 1,2 milioane actiuni transferate. Dupa inchidere compania a transmis un comunicat ce reprezinta un pas important in rezolvarea problemei capitalului social, majorat intr-o AGA din 2003 prin conversia in actiuni a unei parti a creantelor statului asupa societatii. Aceasta hotarare se pare ca a fost constatata nula de catre Tribunalul Valcea. La nivelul ultimului pret, de 0,4230 RON/actiune, OLT inregistreaza o crestere de 7,1% fata de sedinta precedenta, fiind astfel titlul cu cea mai buna evolutie din intreaga piata.

Titlurile SIF au crescut in prima parte a sedintei dupa care s-au consolidat. Cel mai bine a mers SIF Banat-Crisana (SIF1), care a inchis pe o crestere cu 3,2% la 1,9500 RON/actiune, iar cea mai buna lichiditate o inregistreaza SIF Transilvania (SIF3), cu un rulaj de 6,2 milioane RON.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

La Rasdaq se inregistreaza o lichiditate redusa astazi, cu un rulaj total putin mai mare de un milion RON, in conditiile in care doar doua titluri de pe platforma XMBS au realizat rulaje mai mari de 100 mii RON, aceasta in conditiile in care cu fiecare nu a fost derulata decat o singura tranzactie.

Rompetrol SA (VEGA) se mentine cel mai lichid titlu de la prima categorie, insa cu un rulaj foarte mic, de 18,6 mii RON. Cursul a crescut mai intens in a doua parte a sedintei, la un maxim de 0,0619 RON/actiune, insa o ultima tranzactie de vanzare a provocat scaderea la 0,0606 lei, unde se inregistreaza o apreciere de 1% fata de inchiderea anterioara.

La categoria a doua este Romportmet Galati (ROMT) cel mai tranzactionat emitent, detasat de ceilalti, cu un volum valoric de 85,8 mii RON. Au fost putine tranzactii in timpul sedintei, ultima cu un pachet de 11 mii actiuni, la 6,5000 RON/actiune, care a generat atat lichiditatea mai buna cat si aprecierea de 1,6% a cursului.

Din punctul de vedere al valorii tranzactionate pe prima pozitie se afla Alcom Zalau (ALCO). A fost insa o singura tranzactie, cu circa 100 mii actiuni, in valoare de 180 mii RON. In aceasta luna au fost transferuri ceva mai mari cu actiunile ALCO, de ordinul sutelor de mii de bucati si la cursuri in crestere, astfel ca s-a ajuns la un pret de 1,8000 RON/actiune. A aparut astfel un nou actionar la Alcom, in persoana SC Actrom SRL Cluj Napoca, cu o detinere de 15,66% din numarul total de actiuni.


SSIF Prime Transaction SA
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 833 ori