Bursa de Valori Bucuresti - 14 Decembrie 2005

Miercuri, 14 Decembrie 2005, ora 17:03
853 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Sedinta de scadere pe piata bursiera, dupa ce la deschidere majoritatea actiunilor lichide inregistrau usoare cresteri, nu a durat mult pana cand pentru aceleasi actiuni au inceput sa apara vanzatorii, astfel ca pana la final tendinta generala a fost una descendenta. Asadar, statisticile de final arata scaderi de circa 1% la BET si BET-C si de 2% la BET-FI, in timp ce valoarea totala de tranzactionare a depasit cu putin 32 milioane RON. Nici indicii reprezentativi de la bursele din regiune nu au avut oscilatii mai mari, finalul de an fiind o perioada mai linistita si in cazul lor.

Din primul esalon al bursei, cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj mai mare de 4 milioane RON. In sectorul bancar nu au existat evolutii spectaculoase si, in general, au fost scaderi. Actiunile TLV au scazut chiar la inceputul sedintei, iar la jumatatea acesteia atingeau minimul de 1,2500 RON/actiune (-1,6%).

Cea de-a doua jumatate a sedintei a fost de scadere si pentru segmentul petrolier. Atunci a scazut si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) la minimul de 0,1160 RON, unde a si inchis, cu 1,7% mai jos decat ieri. Scaderea s-a produs pe un volum moderat, de circa 17,5 milioane actiuni, de altfel scaderea lichiditatii titlurilor RRC este o caracteristica a ultimelor doua luni.

Astazi a fost prima zi de tranzactionare a drepturilor de preferinta Petrom (SNPR01), tranzactionare ce dureaza pana in data de 23 decembrie. S-au transferat circa 57,92 drepturi, iar deschiderea s-a facut la valoarea teoretica (cea calculata in functie de ultimul pret al actiunilor SNP de ieri) de 0,0045 RON. Ulterior pretul drepturilor a scazut la 0,0040 RON, insa pana la jumatatea sedintei si-a revenit. Un val de cumparari a dus pretul la un maxim de 0,0046 RON, insa nu a existat acolo o sustinere solida si drepturile SNPR01 au inchis sedinta la 0,0045 RON.

Titlurile SIF au avut unele mici cresteri de curs in primele minute ale sedintei, insa la putin timp tendinta s-a inversat, devenind descendenta pana la final. Daca unele SIF-uri aveau la inceput variatii pozitive, SIF Transilvania (SIF3) nu a reusit sa depaseasca astazi pretul de referinta de ieri. Un prim val de scadere a fost la jumatatea sedintei, pana la 2,0500 RON, dupa care a venit un altul, chiar la final, ce a facut ca inchiderea sa aiba loc la minimul de 2,0400 RON. Cu o depreciere de 2,9%, titlurile SIF3 inregistreaza cea mai slaba evolutie din sector in aceasta sedinta.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Transferurile mai mari pe unele societati putin lichide au favorizat in aceasta sedinta totalizarea unui rulaj de 2,6 milioane RON.

Prima a fost cu 2.516.518 actiuni Bega Electromotor (ELTR), ce reprezinta peste 3% din capitalul social. A doua a fost cu 97.024 actiuni Comat Sibiu (COBL), adica 9,5% din numarul total de actiuni emise, la un pret de 6 RON.

O lichiditate ceva mai buna, adica volum mare si tranzactii mai multe, inregistreaza Albalact Alba Iulia (ALBZ), cu un rulaj de 257 mii RON. Cursul a deschgis la maximul de 0,8700 RON, dupa care s-a stabilizat la palierul de 0,8500 lei si a inchis la 0,8300 lei (+9,2%). De fapt, a fost si aici un ordin de cumparare mai mare, la inceputul sedintei, care a achizitionat circa 194 mii actiuni.

SSIF Prime Transaction SA