Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa de Valori Bucuresti - 13 Octombrie 2005

Bursa de Valori Bucuresti - 13 Octombrie 2005

Rezumatul zile de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Nici una din actiunile lichide nu a crescut astazi, intr-o sedinta cu lichiditate buna dominata de vanzatori. Valoarea totala de tranzactionare a depasit 47 milioane RON, iar indicii bursieri au inchis toti la variatii negative. Scaderi au avut loc si pe alte piete bursiere din spatiul est-european, indicele principal din Ungaria a scazut cu peste 4%, la burslee din Cehia si Polonia scaderile au depasit 2%, in timp ce bulgarii au inregistrat scaderi usoare, la fel ca noi. Ca tendinte generale astazi, primele deprecieri au aparut chiar la deschidere, dupa care piata s-a stabilizat urmand ca spre final sa mai aiba loc un val de vanzari.

Petrom (SNP) a fost emitentul cu cel mai bun rulaj al sedintei, de peste 9,5 milioane RON. Volumul total a depasit 21 milioane actiuni, peste media ultimei perioade, in conditiile cresterii presiunii la vanzare spre finalul sedintei. Astfel, pentru prima data in aceasta luna cursul a scazut sub pragul de 0,4500 RON, inchizand la minim, 0,4490 RON/actiune (-1,3%). In randul actiunilor petroliere a fost vizibila in aceasta luna o tendinta de stagnare, chiar si Rompetrol Rafinare (RRC) a avut o volatilitate mica, care de obicei inregistra fluctuatii mai mari de curs.

Una din actiunile lichide care s-a conservat astazi este BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care chiar daca a mai scazut pe parcursul sedintei, cresterea de la inceput la maximul de 13,3000 RON/actiune i-a asigurat inchiderea la un pret identic cu cel de ieri, de 13,1000 RON. Segmentul bancar, datorita evolutiilor bune din ultimele zile inregistreaza o crestere de ansamblu de 2-3% in aceasta luna, de fapt o tendinta de consolidare dupa cresterile ample, din septembrie.

Marele castigator al acestei luni s-a dovedit a fi, cel putin pana la aceasta data, Vel Pitar Rm. Valcea (VEL), care a crescut cu 67% fata de finalul lui septembrie. Astazi au avut loc din nou cresteri spectaculoase, pe un volum de aproape 150 mii actiuni, un record al lunii. Cursul a depasit de la deschidere pragul de 2,0000 RON/actiune, pentru ca inainte de jumatatea sedintei sa urce pana la maximul posibil al zilei, de 2,1700 RON/actiune (+14,8%), ramanand la final fara oferta afisata in piata.

Cu cresteri de 10-15% in luna septembrie, titlurile SIF nu si-au incetinit avantul nici in aceasta luna, cel putin nu toate. Astazi a fost insa o sedinta de scadere pentru acest segment. Deschiderea s-a facut pe scadere, a urmat o faza linistita, iar la final vanzatorii au preluat din nou controlul. SIF Moldova (SIF2) este titlul cu cea mai mare scadere, de 2,3% la 1,7000 RON/actiune si, de asemenea, cel mai lichid titlu SIF, cu un rulaj de peste 9,5 milioane RON.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

La prima categorie, cea mai tranzactionata societate a fost Braiconf Braila (BRCR), intr-o sedinta de scadere. Actiunile BRCR au pierdut peste 11% in aceasta luna, insa doar astazi s-a tranzactionat un volum mai mare, de peste 250 mii bucati. Vanzatorii au dus cursul pana la pragul minim de 0,6000 RON/actiune, insa spread-ul mare din piata a permis inchiderea la 0,6200 RON (-1,6%), cu un volum mic de actiuni.

Biofarm Bucuresti (BIOF) a atins un nou maxim de la ultima majorare de capital social, de 0,4900 RON/actiune. S-a mentinut cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un rulaj de 661,2 mii RON. De mentionat faptul ca la pretul de 0,4900 RON s-au efectuat doar tranzactii cross, marea majoritate a actiunilor fiind transferate la 0,4800 RON, astfel incat pretul mediu inregistreaza astazi o apreciere de 2,2%.

O evolutie buna a avut si Ceramica Iasi (CERE). S-a evidentiat in piata prin lichiditate, cu un rulaj de 236 mii RON, iar cursul a atins maximul de 3,0000 RON/actiune, aducand pretului mediu o apreciere de 4,9%.

SSIF Prime Transaction SA

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 936 ori