Bursa de Valori Bucuresti - 10 Octombrie 2005

Luni, 10 Octombrie 2005, ora 17:15
1541 citiri

Rezumatul zile de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Piata bursiera a inregistrat o sedinta buna, de usoare cresteri, desi la inceput scaderile de curs erau predominante si sedinta se anunta una descendenta. Cu toate ca lichiditatea a fost modesta, cumparatorii au reluat initiativa si la finalul sedintei nici unul din titlurile Blue-Chip nu avea variatie negativa. Valoarea totala a tranzactiilor s-a situat sub 20 milioane RON, iar indicele BET-FI, chiar daca a crescut cu doar 0,9%, a stabilit un nou maxim istoric la nivelul inchiderii sedintei.

Cea mai tranzactionata societate de la prima categorie a fost Banca Transilvania (TLV), cu cele peste 2,6 milioane actiuni transferate, in valoare de 2,7 milioane RON. La fel ca saptamana trecuta, cursul titlurilor TLV a evoluat pe o plaja restransa, amploarea nu a depasit doi pasi de cotare. Pretul ultimei tranzactii este chiar maximul zilei, 1,0400 RON/actiune, unde TLV are o crestere de 1%.

In segmentul petrolier nu am avut evolutii deosebite. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), emitentul cel mai lichid de la a doua categorie, nu a avut nici pe departe volatilitatea cu care eram obisnuiti in cazul sau. Cursul a inchis la maximul de azi, 0,1190 RON/actiune (+0,9%), iar volumul total tranzactionat a fost de 15,9 milioane actiuni, mai mic decat de obicei.

In sedinta de astazi am asistat si la o crestere spectaculoasa de curs, in cazul Vel Pitar Rm. Valcea (VEL), care a ajuns la maximul posibil al zilei, de 1,6700 RON/actiune (+14,4%). De fapt, cursul a urcat la 1,6500 RON/actiune in prima ora a sedintei, dupa care nu s-au mai derulat tranzactii pana la final, cand un singur ordine de cumparare a dus pretul la valoarea maxima admisa pentru aceasta sedinta. Rezultatele pe primul semestru nu motiveaza o asemenea evolutie si, mai mult, actiunile VEL vor fi delistate urmand sa fie listate din nou pe segmentul de negociere extrabursiera. O prima crestere a avut loc in luna septembrie, cand pretul s-a stabilizat in jurul lui 1,3000 RON/actiune, pentru ca in octombrie acest palier sa fie cu mult depasit.

Titlurile SIF au sustinut puternic piata astazi, fiind intens tranzactionate, pe fond de crestere. SIF Banat Crisana (SIF1) este singurul care nu a inchis pe crestere, iar cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova (SIF2), cu un rulaj de 3,24 milioane RON. In ultima perioada SIF2 s-a evidentiat prin cresterile de curs, de la inceputul lunii septembrie avand o apreciere de 22,6%, cea mai mare crestere din sector. Astazi a inchis la maximul zilei, de 1,6800 RON/actiune (+1,2%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIOF) au realizat aproape 70% din valoarea totala de tranzactionare a emitentilor Rasdaq, adica 2,78 miliarde lei dintr-un total de putin peste 4 miliarde lei. Mai mult, lichiditatea buna a fost generata mai mult de cumparatori, dovada fiind cresterea semnificativa a cursului astazi la un maxim de 0,4700 RON/actiune. Ultimele tranzactii s-au efectuat la 0,4500 RON, cotatiile au mai scazut, insa la nivel de pret mediu titlurile BIOF inregistreaza o apreciere de 3,1%.

Actiunile de la prima categorie au fost si astazi neinteresante pentru investitori, aici s-a realizat un rulaj de 63,2 mii RON. Aproximativ jumatate din aceasta suma este rulajul titlurilor Mittal Steel Roman (PTRO), cel mai tranzactionat emitent, cu o scadere de 2,6% a cursului, la 4,1000 RON/actiune.

Revenind la categoria Baza, in afara de BIOF o lichiditate buna au avut astazi si actiunile Ductil Buzau (DUCL), cu un rulaj total de 717,9 mii RON. Tranzactiile s-au facut la preturi in crestere, iar lichiditatea buna se datoreaza ultimei tranzactii, cu un volum de 1 milion actiuni la pretul de 0,7000 RON/actiune, astfel ca la nivelul pretului mediu titlurile DUCL inregistreaza o apreciere de 6%.

Detectarea gripei aviare in tara noastra poate sa apara ca motiv principal de scadere a cursului actiunilor fermei Avicola Buzau (AVZU), care au coborat pana la un minim de 0,0280 RON/actiune. Insa la final si acestea si-au mai revenit, desi cotatia de cumparare a ramas sub palierul de 0,0300 RON/actiune.

SSIF Prime Transaction SA