Bursa de Valori Bucuresti - 10 Noiembrie 2005

Joi, 10 Noiembrie 2005, ora 16:42
756 citiri

Rezumatul zilei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti prezentat de SSIF Prime TransactionBVB - Bursa de Valori Bucuresti

Luna noiembrie s-a dovedit pana acum, in primele 10 zile, o perioada de stabilizare a pietei, in conditiile in care lichiditatea a scazut. Tot mai mult a inceput sa se impuna un rulaj mediu zilnic intre 20-30 milioane RON. Astazi a fost la fel, principalele actiuni nu au variat mult, iar valoarea totala a tranzactiilor s-a situat la 23,8 milioane RON. Aceasta acalmie vine dupa cresteri importante in septembrie si in cea mai mare parte a lunii octombrie, urmate de o saptamana de corectii negative. Indicii bursieri au inchis pe scadere, in afara de BET-FI, doua din cele 5 SIF-uri inregistrand cresteri semnificative la finalul sedintei. La bursele din jurul nostru se inregistreaza aceleasi evolutii, scaderi generalizate.

Evolutia actiunilor din segmentul bancar reflecta foarte bine starea de acalmie de azi, toate osciland intre limite foarte apropiate. Cel mai tranzactionat emitent al sedintei a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 4,6 milioane RON, in crestere fata de ziua anterioara. Cursul a variat foarte putin in jurul nivelului de 1,1400 RON/actiune, unde a si inchis de altfel, fara variatie zilnica. La fel si BRD-Groupe Societe Generale (BRD), care s-a mentinut pana la final la 13,2000 RON/actiune, in usoara crestere fata de ieri, insa a inchis la acelasi nivel de 13,1000 lei.

Cea mai buna evolutie de la prima categorie a bursei este performanta titlurilor Oltchim Rm. Valcea (OLT). Cursul a urcat la jumatatea sedintei la maximul de 0,3820 RON/actiune, in urma unor achizitii repetate direct la preturile vanzatorilor. Ulterior s-a mai stabilizat, presiunea la cumparare nu s-a mentinut, iar cursul a inchis la 0,3800 lei, cu 2,7% in crestere fata de sedinta precedenta. De la inceputul acestei luni actiunile OLT au scazut cu 16,9%, dupa ce au reintrat la tranzactionare si dupa ce crescusera spectaculos la finalul lui octombrie. Posibilitatea rezolvarii problemei capitalului social, a carui ultima majorare a fost contestata de unii actionari minoritari, intrezarita la finalul lunii octombrie a fost o eventuala motivatie a cresterilor amintite, insa acordarea unui nou termen de judecata a indepartat si mai mult aceasta rezolvare. Cursul a scazut brusc in aceste conditii, insa nu mai jos de un minim de 0,3600 RON/actiune, iar in ultimele zile s-a mai stabilizat.

Sedinta de astazi a fost una de scadere si pentru titlurile petroliere. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a scazut mai ales la final, inchizand la minimul de 0,1040 RON/actiune (-2,8%), cea mai mare scadere din randul titlurilor cu lichiditate buna. De la inceputul saptamanii titlurile RRC au scazut cu 7,1%. La fel s-a intamplat si cu Petrom Bucuresti (SNP), unde cateva ordine de vanzare de la finalul sedintei au provocat inchiderea la minimul zilei, de 0,4200 RON/actiune (-1,2%), cursul aflandu-se pe o tendinta de usoara scarere inca de dimineata. Cresterea semnificativa de luni (la 0,4500 RON/actiune) a asigurat totusi o variatie pozitiva a cursului de la inceputul lui noiembrie, de 4%.

Actiunile SIF au evoluat pe usoare scaderi in timpul sedintei, cu o lichiditate mica. Doar la final s-a manifestat o presiune la cumparare pentru SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), singurele care au inchis pe cresteri. SIF5 este si cel mai tranzactionat titlur SIF si a crescut cel mai mult, cu 1,9% la 2,2000 RON/actiune, chiar la finalul sedintei.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

La Bursa Electronica Rasdaq a fost o sedinta obisnuita, cu o lichiditate mai mare decat media ultimei perioade (facand abstractie de rulajul exceptional de ieri, datorat unei tranzactii masive) si cu aceleasi trei societati in prim plan, sub aspectul volumelor.

La prima categorie cel mai tranzactionat titlu a fost din nou Socep Constanta (SOCP), cu un rulaj de 125,6 mii RON. Cursul a scazut chiar la final, inainte de inchidere, la 0,2600 RON/actiune (-1,1%), dupa ce in intreaga sedinta s-a mentinut la variatie pozitiva fata de inchiderea de ieri, deasupra palierului de 0,2650 RON/actiune.

La a doua categorie avem, la fel ca ieri, Asigurarea Romaneasca-Asirom SA (ASRA) pe pozitia de cel mai tranzactionat emitent, desi nu cu acelasi volum mare. Cu toate ca a existat un numar redus de tranzactii, una a fost mai mare, de circa 6,4 milioane de actiuni (ce reprezinta 1% din capitalul social), la 0,5500 RON/actiune. Acesta a fost si pretul de inchidere, in crestere cu 1,9% fata de sedinta de ieri. Titlurile ASRA se numara printre titlurile castigatoare ale acestei luni, inregistrand o crestere cumulata de 12,2%, desi doar in ultimele doua sedintei au fost volume mai importante transferate in piata.

Biofarm Bucuresti (BIOF) si-a mentinut in linii mari caracteristicile de actiune lichida si stabila peste pragul de 0,5000 RON/actiune. Cele mai multe actiuni s-au tranzactionat la 0,5200 RON, minimul de astazi, insa a fost atins si un maxim de 0,5300 RON/actiune.

SSIF Prime Transaction SA