Bursa a suspendat de la tranzactionare actiunile Rompetrol Rafinare si Well Services

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 15:48
1096 citiri
Bursa a suspendat de la tranzactionare actiunile Rompetrol Rafinare si Well Services

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR) au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de la Bucuresti, in vederea transmiterii unor informatii care ar putea influenta pretul titlurilor, investitorii speculand ca ar putea fi vorba de anuntul unor oferte de preluare, relateaza NewsIn.

Titlurile sunt oprite de la tranzactionare de la ora 14:15, suspendarea venind in contextul in care investitorii asteapta lansarea de catre The Rompetrol Group a unor oferte de preluare la cele doua companii, motiv pentru care preturile celor doua titluri au si crescut puternic in ultimele luni.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat instructiunea referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni.

"Entitatile care detin, potrivit prevederilor din prezenta instructiune, direct si/sau indirect, mai mult de 33 % din drepturile de vot asupra unui emitent si care nu au derulat oferta publica de preluare in conformitate cu art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 au obligatia de a lansa oferta publica de preluare, in termen de doua luni de la data intrarii in vigoare a prezentei instructiuni", potrivit instructiunii aprobate de CNVM.

CNVM aprobase de principiu la inceputul lunii martie proiectul de instructiune prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

Ulterior, grupul Rompetrol a solicitat CNVM prelungirea perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale.

Totodata, compania petroliera sustinea ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei privind detinerile directe si indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari.

La Rompetrol Rafinare, grupul petrolier detine direct si indirect 75,32% din capital, iar la Rompetrol Well Services are o participatie de 51%, fiind astfel obligat, conform instructiunii CNVM, sa faca oferte publice de preluare. 

#actiuni, # investitori, # tranzactionare, # CNVM , #stiri Rompetrol