Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Brokerii cred ca Bursa are nevoie de liniste

Brokerii cred ca Bursa are nevoie de liniste

Brokerii au ajuns la vorba americanilor, A"no trend no tradeA". In traducere, asta ar insemna ca piata bursiera nu are, in acest moment, o directie, o tendinta, iar tranzactiile sunt reduse, dupa cum afirma Florin Catinas, broker la societatea de brokeraj WBS Romania.El spune ca Bursei ii va prinde bine o perioada de liniste, specifica lunilor de vara, si ca ar fi bine ca aceste variatii usoare de crestere/scadere sa se mentina pana la toamna. Specialistii din piata nu sunt ingrijorati, deoarece investitorii nu fac presiuni la vanzare, iar cumpararea se face la A"foc micA".

Indicii bursieri BET si BET-C au fost ieri pe usoara crestere, in medie cu 0,3%, in timp ce BET-FI nu a reusit sa termine sedinta la variatie pozitiva, scazand cu 0,1%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost mai ridicata decat cea din ziua precedenta, fiind de 81,7 miliarde de lei, echivalentul a 2,2 milioane de euro.

A"Piata bursiera nu are, in acest moment, o directie, o tendinta, iar tranzactiile sunt reduseA"

Investitorii in actiunile Bancii Transilvania au avut motiv de bucurie, TLV fiind printre putinele titluri care au urcat ieri, valoarea unei actiuni ajungand la 7.700 lei/actiune, cu 1,9% mai mult. Compania a fost cea mai tranzactionata, cu un volum de 2,2 milioane de actiuni transferate si un rulaj de 17,3 miliarde de lei. Specialistii din piata cred ca titlurile TLV nu au motiv sa scada in perioada urmatoare, A"deoarece este foarte posibil ca profitul pe actiune sa fie acelasi cu cel din 2004A".

Cum presiunea la subscrierea de actiuni TLV, ca urmare a majorarii capitalului social, a scazut, jucatorii asteapta, acum, rezultatele financiare ale bancii pe primele cinci sau sase luni.

SIF-urile n-au mai fost asa intens tranzactionate, astfel ca patru actiuni SIF au ramas la pretul din sedinta precedenta, SIF 2 Moldova, 10.800 lei/actiune, SIF 4 Muntenia, 8.650 lei/actiune, SIF 3 Transilvania, 12.900 lei/actiune, iar SIF 1 Banat-Crisana, 12.900 lei/actiune. Titlurile SIF 5 Oltenia au scazut cu 0,7%, pana la 12.800 lei/actiune.

Brokerul de la WBS Romania spune ca, probabil, investitorii sunt dezamagiti de faptul ca nici in vara aceasta nu va fi ridicat pragul maxim de detinere din capitalul social la SIF-uri, desi s-a tot vorbit despre acest lucru. A"Parerea mea este ca, tehnic, nu mai este timp pentru ridicarea limitei de detinereA".

In sectorul petrolier s-au inregistrat scaderi usoare. Actiunile Petrom au coborat la 4.030 lei/actiune, cu 0,2% mai putin, in conditiile in care s-au tranzactionat 2,1 milioane de titluri, la valoarea totala de 8,8 miliarde de lei. Si pretul tilurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a scazut cu 0,1%, inchizand la 770 lei/actiune.

Cresterea pretului barilului de petrol nu a influentat evolutia companiilor petroliere la Bursa romaneasca, spune Florin Catinas. Dimpotriva, A"este posibil ca pretul actiunilor SNP sa creasca, Petrom avand productie proprieA".

Brokerii nu pot estima cum va evolua piata in urmatoarele zile, singurul criteriu dupa care pot face o estimare fiind acela ca suntem deja in vara, iar in acest anotimp activitatea pe piata de capital nu este foarte intensa. Ei intrevad ceva sperante de crestere usoara a pietei la sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august, cand societatile listate isi prezinta rezultatele financiare pe primele cinci-sase luni.

De asemenea, sunt asteptate cu nerabdare tilurile Flamingo International. A"Pretentiile financiare ale companiei sunt cam mari, sa speram ca actiunile vor avea un randament bunA", spune Catinas. Brokerii de la Prime Transaction sustin ca oferta de actiuni Flamingo este in acest moment supraevaluata.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 932 ori