Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile detinute de Ministerul Finantelor la Rompetrol Rafinare, transferate catre OPSPI

Actiunile detinute de Ministerul Finantelor la Rompetrol Rafinare, transferate catre OPSPI


Ministerul Finantelor va transfera catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pachetul de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei, procedura fiind avizata in sedinta de miercuri a Guvernului prin ordonanta de urgenta.

Nota de fundamentare a actului normativ precizeaza ca Ministerul Economiei, in cadrul caruia functioneaza OPSPI, a fost de acord sa preia actiunile la Rompetrol Rafinare, companie detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan.

"Luarea deciziilor de vot la nivelul Ministerul Finantelor a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii", potrivit notei.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

Ministerul Finantelor a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare SA in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1260 ori