Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Vindem actiuni Rompetrol peste cotatia bursiera

Ponta: Vindem actiuni Rompetrol peste cotatia bursiera


Premierul Victor Ponta a declarat, ca Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol, care ar urma sa fie discutat de Guvern, prevede vanzarea unor actiuni ale statului cu 200 de milioane de dolari, el aratand ca pretul nu a fost o prioritate, ci continuarea investitiilor in tara noastra.

"Este vorba de un proiect de lege, pentru ca il trimitem la Parlament. Practic vindem o parte din actiunile statului cu 200 de milioane de dolari", a explicat Ponta, intr-o declaratie facuta in sedinta de Guvern de la Palatul Parlamentului.

Premierul sustine ca actiunile vor fi vandute la un pret peste cotatia bursiera si mai mult decat atat, KazMunaiGaz, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de 1 miliard de dolari in perioada urmatoare.

"Ceea ce m-a interesat pe mine - pretul este bun pentru ca este peste pretul actiunilor la bursa - dar mai putin m-a interesat pretul, mai mult m-a interesat sa ramana Romania pentru Kazahstan o tara importanta, un partener economic strategic pentru KazMunaiGaz, sa se continue investitiile in rafinaria de la Petromidia si sa se puna in aplicare acel fond de un miliard de dolari de investitii', a spus Ponta.

Romania nu trebuie sa plateasca daune Rompetrol

Cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington, a anuntat, marti, Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat de presa.

Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despagubire, precizeaza MFP.

Potrivit Hotararii arbitrale pronuntate, a fost respinsa atat cererea pentru daune materiale, in valoare de 139,385 milioane de dolari, cat si cererea de daune morale, in valoare de 46 milioane dolari.

Rompetrol a acuzat statul roman de hartuire si tratament opresiv

Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin cerea pentru constatarea unei campanii de hartuire organizate de statul roman, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.

De asemenea, potrivit sursei citate, autoritatile fiscale nu au actionat intr-o maniera opresiva impotriva S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta, nici daca se are in vedere o apreciere absoluta, nici prin comparatie cu alte societati comerciale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1690 ori