Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rompetrol saluta decizia Guvernului de a aproba memorandumul semnat cu compania

Rompetrol saluta decizia Guvernului de a aproba memorandumul semnat cu compania


Intentia Guvernului de a aproba memorandumul semnat cu Rompetrol in februarie 2013 este un semnal pozitiv pentru dezvoltarea investitiilor in Romania ale companiei petroliere, se arata intr-o informare a Rompetrol.

"Ne bucura faptul ca, in sfarsit, Guvernul roman este dispus sa isi asume pasii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu Grupul Rompetrol. Speram ca acest anunt va fi urmat la scurt timp si de masuri concrete pentru eliminarea starii de incertitudine aparuta la sfarsitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate masurile pregatitoare pentru indeplinirea angajamentelor asumate in Memorandum imediat ce Guvernul finalizeaza procesul de adoptare", a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al grupului Rompetrol.

Premierul Victor Ponta a solicitat in urma cu o saptamana ministrilor Energiei, Constantin Nita, si Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de hotarare pentru aprobarea memorandumului cu Rompetrol.

"Eu vreau sa salvam locurile de munca de la Rompetrol, vreau sa salvam unul dintre principalii contributori la bugetul public si vreau sa ne salvam imaginea Romaniei, ca ne respectam investitorii, nu ii gonim din motive pur politice si populiste. Veniti, adoptam in Guvern cum a zis Curtea Constitutionala si mergem mai departe in acest sens", a spus Ponta.

Ce se intampla dupa aprobare

Oficialul Rompetrol a afirmat ca decizia primului-ministru de a face pasii necesari pentru aplicarea memorandumului dintre cele doua parti va avea doua consecinte majore.

"In primul rand, aceasta decizie este un semnal pozitiv pentru dezvoltarea investitiilor noastre in Romania. Decizia luata de Cabinetul Ponta confirma angajamentul strategic al autoritatilor romane de a sprijini viziunea KazMunayGas si a statului Kazahstan de consolidare a rolului Romaniei de nod energetic regional prin sinergia din jurul Rompetrol. Astfel, acesta permite conducerii Grupului Rompetrol sa continue si sa consolideze planurile de dezvoltare in Romania si in regiune. In acelasi timp, decizia permite Rompetrol sa ramana unul dintre cei mai mari angajatori dar si unul din principalii contribuabili la bugetul de stat si unul dintre principalii exportatori ai tarii, oferind un avantaj competitiv economiei romanesti", a mai spus Azamat Zhangulov.

Potrivit acestuia, in al doilea rand, Rompetrol si KazMunayGaz isi vor respecta cu strictete angajamentele asumate prin memorandum.

Imediat dupa aprobarea memorandumului, grupul Rompetrol va transfera 200 de milioane de dolari la bugetul de stat drept contravaloare pentru pachetul de 26,7% din actiuni la Rompetrol Rafinare si va incepe implementarea proiectelor de investitii identificate deja, in acord cu prevederile memorandumului.

"Am identificat si realizat pasii pregatitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari, reprezentand o treime din valoarea fondului.

Cele doua proiecte selectate constau in dezvoltarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si extinderea retelei de benzinarii pe piata locala.

Aceste proiecte nu se limiteaza doar la dezvoltarea activitatilor si eficientizarea afacerilor Rompetrol in Romania, ci vor avea un impact pozitiv si asupra comunitatilor in care vor fi implementate, prin crearea a aproximativ 2000 de locuri de munca in diverse stadii ale proiectelor, cat si asupra intregii economii prin veniturile investitionale pe care le vor genera", a continuat oficialul Rompetrol.

El a mentionat ca acestea sunt doar un prim pas in dezvoltarea proiectelor ce vor fi atrase prin acest memorandum. "Astfel, vom continua sa aducem plus-valoare economiei romanesti si cetatenilor acestei tari prin dezvoltarea viitoarelor proiecte", a completat Zhangulov.

La finele lunii noiembrie 2013, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca legea prin care a fost aprobat memorandumul de intelegere semnat de Rompetrol si statul roman nu respecta principiile constitutionale privind claritatea si previzibilitatea actelor normative.

La sfarsitul lunii decembrie, vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara intr-o conferinta de presa ca Guvernul ar trebui sa aprobe prin ordonanta memorandumul semnat cu Rompetrol in februarie 2013, aceasta fiind singura modalitate de a legifera acordul dintre cele doua parti, dupa ce Curtea Constitutionala a spus ca Executivul trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru aceasta decizie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1517 ori
Citeste mai multe despreRompetrol memorandum Rompetrol Guvern