Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modernizarea rafinariei Petromidia aduce beneficii de 80 milioane dolari pe an

Modernizarea rafinariei Petromidia aduce beneficii de 80 milioane dolari pe an


Investitiile in rafinaria Petromidia au permis Grupului Rompetrol sa reduca din costurile de rafinare, ceea ce inseamna un beneficiu economic de 80 de milioane de dolari pe an.

Zhanat Tussupbekov, director general executiv al Grupului Rompetrol (TRG)a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate Agerpres, ca, in cazul Petromidia, una dintre cele mai moderne rafinarii din regiune, procentul de rafinare atinge 96%, ceea ce inseamna ca exista foarte putine produse reziduale.

In plus, Petromidia a ajutat Rompetrol sa creasca marjele nete de rafinare, diferenta intre pretul produselor petroliere si pretul petrolului, tinand cont si de costurile de rafinare.

La nivel mondial, marjele au inregistrat o scadere de la o medie de 6,6 dolari/baril in 2007, pana la 0,6 dolari/baril la finele lui 2011.

Rafinaria produce in special motorina si benzina Euro 5, care sunt distribuite prin reteaua de vanzari in Romania, Bulgaria, Georgia, Moldova, Franta si Spania.

Tussupbekov a spus ca, Romania a fost centrul industriei petroliere in Europa, intrucat in tara noastra a fost construita prima rafinarie din Europa, iar productia comerciala de titei a inceput in secolul 19.

Rompetrol are in Romania cinci blocuri de explorare, oferind in acelasi timp servicii de foraj sau intretinere sonde.

"Totusi, situatia curenta in sectorul european de rafinare ne impiedica sa profitam la maximum de pe urma avantajelor noastre. Asa cum stiti, Europa are un surplus al capacitatii de rafinare, lucru amplificat si de cererea redusa pentru combustibil pe fondul crizei financiare internationale.

In acelasi timp, cererea pentru motorina este cu mult peste cea de benzina, lucru care are un impact negativ asupra multor rafinarii din Europa, fortandu-le sa-si reduca productia sau chiar sa se inchida", a declarat Tussupbekov.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 694 ori