Studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni va fi gata in aprilie 2010

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 10:49
3205 citiri
Studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni va fi gata in aprilie 2010

Studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, proiect de care s-a aratat interesat si cel mai mare producator de gaze din lume, gigantul rusesc Gazprom, a inceput in iulie 2009 si va fi finalizat in aprilie 2010, potrivit datelor transmise NewsIn de producatorul Romgaz.

"Studiul de fezabilitate se afla in faza de elaborare. Durata de elaborare este de 275 de zile calendaristice de la data emiterii ordinului de incepere a contractului. Ordinul de incepere a fost emis de catre Romgaz la data de 6 iulie 2009. Pana la aceasta data, au fost culese datele necesare elaborarii documentatiei si a fost elaborat studiul de rezervor (modelul geologic al zacamatului), urmand ca in perioada urmatoare sa fie elaborate scenariile/profilele de extractie pentru capacitatea minima de 600 milioane metri cubi gaze si capacitatea maxima de 1,9 miliarde mc gaze, precum si analizele economice (cash flow)", potrivit datelor transmise de producatorul de stat Romgaz, la solicitarea Agentiei NewsIn.

De asemenea, reprezentantii Romgaz mai spun ca valoarea investitiei pentru realizarea acestui proiect va fi cunoscuta dupa ce va fi finalizat studiul de fezabilitate pentru fiecare capacitate totala a depozitului, minima si maxima, si pentru capacitatile de lucru aferente acestora.

In ceea ce priveste detaliile referitoare la ultimele, dar si urmatoarele intalniri dintre partea romana si reprezentantii Gazprom, precum si pasii care se vor derula in acest proiect al depozitului Roman-Margineni, compania Romgaz precizeaza ca, "potrivit memorandumului de intelegere (Notice Of Undersanding - NOU) semnat cu Gazprom, toate comunicatele de presa trebuie aprobate de catre ambele parti" si ca detaliile solicitate "nu pot fi comunicate din motive de confidentialitate".

Cel mai mare producator de gaze din lume, gigantul rusesc Gazprom, s-a aratat in repetate randuri interesat de constructia in Romania a depozitului de gaze de la Roman-Margineni, proiect ce are o miza importanta in relatiile Romaniei cu Rusia.

Reprezentantii Romgaz au declarat totodata pentru NewsIn ca informatiile care vor reiesi din studiul de fezabilitate vor fi prezentate companiei Gazprom.

Atat ministrul economiei, Adriean Videanu, cat si reprezentantii Romgaz, declarasera anterior ca studiul de fezabilitate al acestui proiect avea ca deadline sfarsitul acestui an.

In prezent, Romgaz si Petrostar Ploiesti elaboreaza studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, la care ar urma sa fie implicati si consultanti si specialisti ai Gazprom, in ideea de a creste increderea in cele doua companii, tinandu-se cont si de expertiza pe care Gazprom o are din acest punct de vedere, dupa cum anuntau autoritatile romane.

Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, in depozitele Romgaz

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale, care se afla la Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica).

Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului.

Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.

Cel mai mare depozit de inmagazinare din Romania este cel de la Bilciuresti (aflat la 40 km nord-nord-vest de capitala), din punctul de vedere al capacitatii de inmagazinare - 1,3 mld. mc/ciclu - si este localizat la o adancime de 2.000 m.

Ciclul de inmagazinare al gazelor in depozit este de sase luni pe an, din luna aprilie pana in octombrie, iar ciclul de extractie gaze din depozit - din octombrie pana in aprilie anul urmator, potrivit Romgaz.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile.

Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.

Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie, # consum, # gaze, # fezabilitate, # depozit , #stiri Romgaz