Sterling: Nu exista o baza pentru a vorbi despre participarea Romgaz in licenta din Marea Neagra

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 18:15
1445 citiri
Sterling: Nu exista o baza pentru a vorbi despre participarea Romgaz in licenta din Marea Neagra

Vicepresedintele Sterling Resources Ltd., Stephen Birrell, a declarat miercuri pentru NewsIn ca "nu exista o baza pentru a discuta despre participarea Romgaz in licenta din Marea Neagra", referitor la o posibila includere a producatorului de stat in contractul petrolier.

In ceea ce priveste conditiile in care Sterling s-ar asocia cu Romgaz, pentru eventuale explorari in Marea Neagra, vicepresedintele Birrell a precizat ca intelege ca Romgaz a facut publice unele anunturi despre aceasta posibilitate si trebuie respectata aceasta pozitie.

"Ar fi nepotrivit sa facem alte comentarii cu privire la acest aspect, tinand cont de acuzatiile false la adresa Sterling", a declarat pentru NewsIn Stephen Birrell.

Reprezentantul firmei canadiene a mai spus ca, avand in vedere faptul ca sunt aduse acuzatii false la adresa Sterling, preferabil ar fi ca Romgaz sa fie intrebata daca intentioneaza sa faca o propunere companiei Sterling.

De asemenea, compania Sterling Resources este interesata sa participe la concesionarea celor 5.000 km2 din perimetrele castigate de Romania la Haga, atunci cand ANRM le va scoate la licitatie.

Stephen Birrell a adaugat ca, intre timp, contractul pentru perimetrele concesionate ramane valid si atat Sterling, cat si Guvernul roman trebuie sa isi onoreze obligatiile prevazute.

"Noi incercam sa ne desfasuram activitatea in mod normal, nefacandu-se niciun anunt oficial de catre Guvern despre vreo neregularitate in legatura cu acordul nostru petrolier.

Recent, ANRM a aprobat cererea noastra de a ridica suspendarea asupra restului de suprafata aflata in concesiunea noastra, care arata faptul ca si ei considera ca perimetrele sunt detinute legal.

Altfel, de ce ar aproba reluarea operatiunilor? Noi facem toate eforturile pentru continuarea programului nostru pentru 2009 si inregistram progrese in privinta Evaluarii Impactului asupra Mediului, pentru potentialul pe care l-ar reprezenta perimetrele Ana si Doina.

De asemenea, noi am sperat sa foram o sonda de explorare in aceasta vara, dar autoritatile responsabile de mediu de la nivel central par a intarzia aprobarile.

Din acest motiv, nu vom fi in masura sa executam aceasta forare in sezonul de vara, propice unor astfel de activitati", a subliniat vicepresedintele Sterling.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a declarat luni agentiei NewsIn ca a inceput luni negocieri cu Sterling pentru includerea Romgaz in contractul privind exploatarea perimetrelor din Marea Neagra, care in prezent sunt concesionate firmei canadiene.

Acesta a precizat ca, in aceasta saptamana, va pregati si va trimite ulterior Guvernului spre aprobare un proiect de Hotarare de Guvern, prin care sa anuleze prevederile din HG nr. 1446/2008, prin care s-a aprobat actul aditional numarul 11 la contractul cu Sterling.

"Asteptam raspunsul pe care Sterling il va primi de la conducerea lor din Canada, in privinta acestor negocieri.

Apoi, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Romgaz vor demara discutiile pentru a stabili noile prevederi din contract, prevederi ce privesc modul in care se va imparti productia (si este posibil ca acest procent sa fie sau sa nu fie 45%) cine suporta redeventa, impozitele pe profit, facilitatile privind importul de utilaje", a precizat presedintele ANRM.

Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy a fost semnat in 1992. Acest contract are 11 acte aditionale. Potrivit reprezentantilor ANRM, contractul ar expira in 2038. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#concesionare, # contract, # exploatare, # productie , #stiri Romgaz