Romgaz va fi listata la inceputul lunii noiembrie

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:19
1262 citiri
Romgaz va fi listata la inceputul lunii noiembrie

Compania Romgaz va fi listata la bursa de la inceputul lunii noiembrie, iar planul de administrare vizeaza stoparea declinului productiei, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei.

"La debutul lunii noiembrie va fi listata si Romgaz. Avem asteptari serioase (...) In momentul de fata nu este vorba sa cedam initiativa mediului privat, ci sa facem sa creasca increderea in acest mediu. In momentul in care companiile vor performa asa cum ne asteptam, atunci putem lista. Sunt putine companii in Europa de marimea Romgaz cu un grad de indatorare aproape de zero.

Planul de administrare vizeaza stoparea declinului productiei. Romgaz si-a scazut constant productia in ultimii ani, din motive obiective sau subiective. Daca Romgaz si-ar fi pastrat productia de acum cativa ani, atunci importurile Romaniei de gaz ar fi fost apropiate de zero. Pe parcursul urmatorilor doi ani speram sa acoperim acest necesar de gaze naturale din productia interna, astfel incat importul de gaze naturale sa scada spre zero incepand din 2015-2016.

Nu nevoia de capital ne-a facut sa listam Romgaz, ci nevoia de transparenta, iar consecintele se vor vedea in cel mai scurt timp", a afirmat Dumitrascu.

Potrivit oficialului, dupa actiunea de listare a Romgaz, vor urma, in cursul anului viitor, alte trei companii, una dintre ele fiind Electrica, unde statul va ramane actionar minoritar, cu 40%.

"Am debutat, anul acesta, printr-o listare reusita la Transgaz, din perspectiva investitorilor companiei. Faptul ca pretul are o stabilitate este un lucru important pentru ca societatile romanesti pot performa cu societatile straine. Suntem in curs de listare cu Nuclearelectrica. Avem un confort si in ceea ce priveste partea institutionala. Ne-am intalnit la Londra cu fonduri mari de investitii. Concluzia este ca Romania merita sa fie pusa pe harta mediului investitional, dar trebuie sa fim consecventi si asumati. Faptele vor vorbi mai mult decat am zice noi. Anul viitor, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica si Electrica urmeaza sa fie listate. Statul va ramane minoritar la Electrica cu 40%", a spus reprezentantul Ministerului Economiei.

Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, in care statul este actionar majoritar, fiind reprezentat de Ministerul Economiei. Compania face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale.

Din 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de le Iernut, cu o putere instalata de 800 MWh, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...