Reprezentantii producatorului national de gaze Romgaz se vor intalni in a doua parte a lunii iulie cu reprezentanti ai gigantului Gazprom pentru a stabili modalitatile legale de includere a partii ruse in proiectul depozitului de gaze de la Roman-Margineni, a declarat marti Adriean Videanu.
"Am si trimis o adresa presedintelui Gazprom Export, Aleksandr Medvedev, care este si vicepresedinte al Gazprom, si am convenit ca, in a doua parte a lunii iulie, sa incercam sa facem intalnirea intre cele doua comisii mixte, asfel incat sa putem sa ne apropiem de finalitatea demersului nostru", a declarat marti ministrul economiei, Adriean Videanu, la Suceava, la inaugurarea axului Moldova de 400kV.
Ministrul Videanu a mai spus ca nu au stabilit inca detalii privind locul de intalnire al reprezentantilor celor doua companii.
"Memorandumul exista deja. In interiorul memorandumului deja semnat se prevede realizarea unei societati mixte 50%-50% Romgaz-Gazprom, urmand ca noi sa stabilim cateva detalii.
Romgaz a angajat deja o companie pentru realizarea studiului de fezabilitate, pentru depozitul de gaze Roman-Margineni, de aceea noi vrem sa gasim solutia legala de implicare a specialistilor Gazprom in derularea acestui studiu de fezabilitate, astfel incat, in momentul finalizarii lui, sa nu pierdem timpul cu corelari, cu intelegeri comune acestui lucru.
Cu alte cuvinte, sub forma de asistenta a acestui proiect, acceptam ca Gazprom sa isi trimita reprezentanti pentru finalizarea, cu aceeasi intelegere, a studiului de fezabilitate", a spus Videanu.
Intalnirea va lamuri totodata cum va participa Gazprom in calitate de consultant, de asistent la acest proiect, ca sa existe un contract legal in momentul finalizarii sale.
Adriean Videanu a precizat ca studiul de fezabilitate are deadline sfarsitul acestui an, inceputul anului viitor.
Totodata, potrivit ministrului economiei, nu se stie cand va fi infiintata societatea-mixta Romgaz-Gazprom.
"Depozitul de gaze de la Roman-Margineni va mari capacitatea de depozitare a Romaniei cu circa doua miliarde metri cubi gaze", a adaugat Videanu.
In prezent, Romgaz si Petrostar Ploiesti elaboreaza studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, urmand ca acesta sa implice si consultanti si specialisti ai Gazprom, in ideea de a creste increderea in cele doua companii, tinandu-se cont si de expertiza pe care Gazprom o are din acest punct de vedere, a mai spus Videanu.
Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, Romgaz producand anual circa o treime din consumul de gaze al tarii.
Anul trecut, Romania a consumat 17,3 miliarde mc gaze, in crestere cu un miliard mc gaze fata de consumul din anul anterior. Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica).
Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).
Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului.
Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece. Capacitatea totala de lucru a celor sase depozite operate de Romgaz este de 2,760 miliarde mc gaze.
Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile. Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.