Romgaz: Memorandumul cu Gazprom pentru proiecte comune a expirat; rusii si-au schimbat strategia

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:14
1523 citiri
Romgaz: Memorandumul cu Gazprom pentru proiecte comune a expirat; rusii si-au schimbat strategia

Memorandumul semnat cu Gazprom privind implementarea mai multor proiecte comune, printre care realizarea unor depozite de gaze, a expirat, iar acum rusii au alta strategie, a declarat, marti, directorul general al Romgaz, Gheorghe Rotar.

Intrebat care mai este stadiul proiectului privind constructia unui depozit urias de gaze la Margineni, judetul Neamt, in colaborare cu Gazprom, Rotar a raspuns: "Nu mai exista niciun memorandum cu Gazprom, a fost incheiat pe un an, apoi prelungit cu un an si terminat. Pentru orice proiect in colaborare e nevoie de doua parti, dar intre timp Gazprom si-a schimbat strategia".

In iunie 2009, Romgaz si Gazprom au semnat un memorandum privind infiintarea unei companii mixte care sa implementeze mai multe proiecte comune, precum construirea unor depozite de gaze si a unor centrale de producere a energiei in cogenerare, adica energie electrica si termica simultan.

"Romania si Rusia au semnat primul acord de colaborare de dupa 1989, care prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare, inclusiv infiintarea unei societati mixte de catre Romgaz si Gazprom. Societatea mixta va fi detinuta 50 la suta de Romgaz si 50 la suta de Gazprom. Colaborarea va consta in depozitarea gazelor naturale si in valorificarea prin vanzare directa, precum si in investitii comune in cogenerare", declara ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.

Cele doua companii vorbeau atunci de depozite de inmagazinare a gazelor cu o capacitate de 5-6 miliarde de metri cubi pe teritoriul Romaniei, ceea ce ar fi insemnat de doua ori mai mult decat capacitatea actuala de stocare a depozitelor pe care le are Romgaz. Doar depozitul de la Margineni ar fi urmat sa aiba o capacitate de 2 miliarde de metri cubi.

Colaborarea intre Romgaz si Gazprom vizeaza aducerea cat mai aproape de UE a gazelor din Rusia si valorificarea lor pe timp de iarna, a mai spus Videanu.

"Extinderea colaborarii romano-ruse vizeaza mai multe depozite din Romania, nu numai pe cel de la Roman Margineni", a adaugat ministrul Economiei de atunci.

Parteneriatul viza si incheierea de contracte directe dintre Romgaz si Gazprom pentru furnizarea de gaze, in conditiile in care, in prezent, compania romaneasca achizitioneaza gaze rusesti prin doi intermediari: Wintershall si Imex Oil.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#proiecte romgaz gazprom, #strategie Gazprom Romania, #investitii Gazprom Romania , #stiri Romgaz