Romgaz investeste 60 mil euro in depozitul de la Urziceni

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 12:47
1770 citiri
Romgaz investeste 60 mil euro in depozitul de la Urziceni

Compania Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, va investi 60 milioane euro in cresterea capacitatii depozitului de gaze de la Urziceni de la 250 la 360 milioane metri cubi, a declarat sambata, la Medias, directorul de explorare-productie al companiei, Dumitru Rotar, citat de NewsIn.

"Studiul de fezabilitate pentru cresterea capacitatii depozitului Urziceni la 360 milioane mc gaze a fost deja finalizat.

Lucrarile vor dura aproximativ trei ani, astfel depozitul ar putea fi functional, la noua capacitate, la sfarsitul lui 2013", a declarat sambata directorul Diviziei de explorare-productie al Romgaz, Dumitru Rotar, intr-o conferinta de presa la Medias.

Reprezentantii companiei estimeaza totodata pentru acest an o productie de peste 5,7 miliarde mc gaze.

De asemenea, in prezent, capacitatea de inmagazinare a Romgaz este de circa 2,8 miliarde metri cubi.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica).

Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cel mai mare depozit de inmagazinare din Romania este cel de la Bilciuresti (aflat la 40 km nord-nord-vest de capitala), din punctul de vedere al capacitatii de inmagazinare - 1,3 mld. mc/ciclu - si este localizat la o adancime de 2.000 m.

Ciclul de inmagazinare al gazelor in depozit este de sase luni pe an, din luna aprilie pana in octombrie, iar ciclul de extractie gaze din depozit - din octombrie pana in aprilie anul urmator, potrivit Romgaz.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile.

Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romgaz, # investitii, # gaze, # urziceni , #stiri Romgaz