Romania viseaza sa ramana regina petrolului in Europa Centrala

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 09:39
1320 citiri
Romania viseaza sa ramana regina petrolului in Europa Centrala

Candva unul dintre primii producatori din lume, Romania viseaza sa ramana regina petrolului in Europa Centrala si de Est, un statut pe care i l-ar putea asigura un verdict favorabil in procesul pe care il are cu Ucraina in legatura cu impartirea zacamintelor in Marea Neagra, comenteaza AFP."Daca privim in jurul nostru si chiar mai departe, catre tari precum Germania, Italia, Franta sau Polonia, putem spune ca Romanie se bucura de o situatie favorabila, care va continua timp de inca 15-20 de ani", a declarat pentru AFP directorul Agentiei pentru Resurse Minerale (ANRM), Gicu Borosi.


Zacamintele cunoscute se ridica la 74 de milioane de tone de petrol si la 185 de miliarde de metri cubi de gaz, productia anuala in 2007 fiind de 4,6 milioane de tone de titei si de 11,2 miliarde de metri cubi de gaz. Acestor rezerve li s-ar putea adauga circa 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol care s-ar afla intr-o zona de 12.000 de kilometri patrati sub platoul continental al Marii Negre, disputat in prezent cu Kievul.


Sseizata in legatura cu acest diferend in 2004, Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) urmeaza sa dea verdictul in maxim sase luni. "Acest proces are o miza economica importanta. In functie de decizia de la CIJ, Romania va putea avea beneficii substantiale", spune Borosi.


Potrivit oficialului, in afara de redevente, accize si alte taxe care ar intra in visteria statului, exploatarea acestor resurse ar asigura Romaniei independenta fata de gazul rus timp de 20 de ani, daca se mentine nivelul actual al importurilor. In 2007, Romania a importat din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi de gaz, adica aproape o treime din cat consuma.


Dupa decizia CIJ, "va trebui totusi sa asteptam cinci-sase ani inainte de a putea incepe sa exploatam aceste resurse", subliniaza Borosi. Sunt necesare, de asemenea, investitii importante, care pot ajunge la 12 milioane de euro, daca zacamantul este la mai putin de 100 de metri adancime, sau pana la 60 de milioane de euro, daca se trece de 1.000 de metri.


In 1998, mirajul petrolului de la Marea Neagra determina grupul francez Elf Aquitaine (Total) sa semneze un acord cu Bucurestiul referitor la exploatarea unui perimetru de 10.000 de kilometri patrati. Insa, dupa doi ani si investitii de 15 milioane de dolari, grupul s-a retras, dezamagit ca nu a identificat "zacaminte exploatabile".


In pofida acestui elec, Borosi considera ca marile companii petroliere nu vor ezita sa se lanseze intr-o noua aventura in Marea Neagra, de indata ce Curtea de la Haga va face delimitarea. Borosi spune ca trei sonde instalate la limita zonei aflate in disputa sunt in prezent in conservare, insa rezultatele forajelor realizate in anii '90 "sunt promitatoare".


Romania exploateaza in plus, din 1987, patru alte zacaminte in Marea Neagra, productia platformelor ridicandu-se in 2007 la 300.000 de tone de petrol si la 1,5 miliarde de metri cubi de gaz.


Bucurestiul conteaza, pe de alta parte, pe participarea marilor companii din domeniu la o licitatie care va fi lansata in primavara anului 2009 si care se va referi la perimetre din vestul si sudul tarii a caror concesionare catre Petrom (grupul OMV) si Romgaz ajunge la termen. In total, 50.000 de kilometri patrati, din cate se pare bogati in hidrocarburi, vor fi miza acestei depuneri de oferte.


Mai rezervat, fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Iulian Iancu le spune autoritatilor sa nu-si faca iluzii: "Consumul de electricitate se va dubla pana in 2030 si numai o politica echilibrata, care sa exploateze toate resursele - de la hidrocarburi la energia nucleara si cea regenerabila - va permite Romaniei sa-si satisfaca necesitatile", este de parere Iancu.