Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania mai are titei si gaze pentru 10-15 ani

Romania mai are titei si gaze pentru 10-15 ani

Rezervele sigure de titei ale Romaniei sunt de 54,8 milioane tone, ceea ce ar ajunge pentru urmatorii 15 ani (la nivelul de productie din 2010), iar cele de gaze naturale sunt de 109,2 miliarde metri cubi gaze, potrivit NewsIn.

Resursele geologice ale tarii sunt mult mai mari, insa acestea nu pot fi exploatate cu tehnologiile existente. Astfel, cele de titei s-ar ridica la doua miliarde tone, iar cele de gaze naturale, la 660,6 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate marti de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), intr-o conferinta privind eficienta energetica si citand date ale Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM).

In ceea ce priveste resursele de huila si lignit, adica principalele tipuri de carbune care se exploateaza in Romania, acestea sunt mult mai mari si exploatarea lor s-ar putea intinde pe o perioada de 115 ani pentru lignit si 260 de ani pentru huila.

Astfel, resursele geologice de huila ale Romaniei sunt de 1,416 miliarde tone, din care exploatabile sunt numai 602 milioane tone huila, cantitate care ar ajunge pentru urmatorii 260 de ani.


Resursele geologice de lignit sunt de 9,65 miliarde tone, din care exploatabile sunt 3,29 miliarde tone lignit, iar perioada asigurata estimata este de 115 ani.


Cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania sunt OMV Petrom (controlat de grupul austriac OMV) si Romgaz (detinut de Ministerul Economiei).

In ceea ce priveste productia de carbune, cei mai mari producatori din tara sunt Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), al caror actionar majoritar este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1249 ori