Romania, Azerbaidjan si Georgia infiinteaza o companie mixta pentru tranzitul gazelor

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 16:31
1672 citiri
Romania, Azerbaidjan si Georgia infiinteaza o companie mixta pentru tranzitul gazelor

Romania, Azerbaidjan si Georgia au incheiat un acord, miercuri, la Tbilisi, privind infiintarea unei companii mixte care va tranzita gaze azere catre Europa, prin intermediul Georgiei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, precizeaza Mediafax.

Compania va infiintata la Bucuresti si va avea ca actionari companiile Romgaz Medias, SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia).

Proiectul prevede constructia unui terminal de lichefiere a gazelor pe litoralul Marii Negre si transportul maritim al acestora in Romania, care va construi o unitate de regazeificare.

Infiintarea companiei va avea loc in decurs de 30 de zile, potrivit acordului semnat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul azer al Industriei si Energiei, Natik Aliev, si ministrul georgian al Energiei, Alexandr Ketaguri.

"Avand in vedere ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna", a declarat Videanu in comunicat.

In luna aprilie, cele trei parti au semnat la Bucuresti un memorandum de cooperare in domeniul transportului gazelor naturale lichefiate.

 

#azerbaidjan, #companie, #gaze, #georgia, #romania, #tranzit , #stiri Romgaz