Romania are acordul Georgiei de a se implica in proiectele de conducte de petrol si gaze

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 16:21
1333 citiri
Romania are acordul Georgiei de a se implica in proiectele de conducte de petrol si gaze

Romania a obtinut acordul Georgiei pentru a se implica in viitoarele proiecte pentru conducte de petrol si gaze, care tranziteaza Georgia si ajung in Europa, a declarat vineri pentru NewsIn secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

"Romania are acum acordul Georgiei pentru a se implica in viitoarele proiecte de conducte care tranziteaza tara din Regiunea Caspica si ajung in Europa. Intelegerea este facuta de asa maniera incat Romania se va implica in orice proiecte care trec pe la ei. Abia acum discutam concret despre solutii la proiectele mari de gaze, si nu din punct de vedere politic. Romania va avea o relatie de parteneriat cu Georgia, iar specialistii din cele doua tari se vor intalni in continuare", a spus secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

Acesta a precizat ca peste o saptamana sau doua va fi semnat un acord trilateral intre Romania, Azerbaidjan si Georgia, la Baku (Azerbaidjan).

Romania si Georgia au semnat miercuri un Memorandum pentru colaborare in proiecte mari de petrol si gaze, ce urmeaza a intra in vigoare vineri, cand va fi aprobat in Guvernul georgian.

Totodata, reprezentantii producatorului national de gaze Romgaz au declarat miercuri pentru NewsIn ca delegatia formata din reprezentanti ai Ministerului roman al Economiei (ME) si ai companiilor Romgaz si Transgaz discuta zilele acestea in Georgia despre posibilitatea ca Romania sa faca parte din proiectul gazoductului White Stream.

De asemenea, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri, 2 octombrie, Agentiei NewsIn ca urmeaza sa se deplaseze peste doua saptamani din nou in Republica Azerbaidjan, pentru discutii despre proiectul conductei White Stream, in cadrul unei intalniri trilaterale Romania-Azerbaidjan-Georgia.

Conducta White Stream este un proiect propus de Ucraina, ce are ca scop transportul de gaze din Georgia spre Europa, pe sub Marea Neagra, prin Ucraina si care ar urma sa ajunga in Polonia.

Potrivit variantei in care White Stream ar traversa Romania, atunci conducta ar fi mai scurta si o mare portiune ar fi pe sub Marea Neagra.

Conducta ar putea fi alimentata cu gaze din Azerbaidjan si Turkmenistan.

Potrivit planului, conducta ar putea avea o lungime de circa 600-700 mile si ar putea transporta pana la 32 miliarde metri cubi gaze anual.

 

 

#conducta, # gaze, # transport, # romania, # parteneriat, # georgia , #stiri Romgaz