Rezervele din Marea Neagra, licitate international

Marti, 03 Februarie 2009, ora 16:01
1540 citiri
Rezervele din Marea Neagra, licitate international

ANRM va organiza licitatii internationale pentru concesionarea perimetrelor de gaze si petrol din platoul continental al Marii Negre. Cele mai mari sanse le vor avea companiile puternice din punct de vedere financiar, dar evaluarea zacamintelor va dura cel putin cinci ani, potrivit agentiei.


"Suntem obligati prin lege sa organizam licitatii internationale. Sunt asteptate nume mari la licitatii", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu.

El a adaugat ca este dificil de spus daca firmele romanesti au sanse de castig in fata eventualilor competitori straini, acest lucru depinzand de bugetul de investitii.

"Diferenta va fi facuta de bugetul de investitii. Tehnologia poate fi cumparata", a spus el.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, astazi, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

Zona care revine Romaniei contine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol.

Spre comparatie, Romania consuma anual 17 miliarde de metri cubi de gaze. Productia nationala de titei, asigurata integral de Petrom, este de circa cinci milioane de tone pe an.

Gabudeanu nu a putut estima cand vor fi initiate licitatiile pentru concesionarea perimetrelor.

"Pana acum ANRM a scos la licitatie doar perimetre la care au renuntat Petrom si Romgaz. Acum este cu totul altceva, pentru ca sunt perimetre noi", a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#gaze, #licitatie, #perimetru, #petrol, #proces, #rezerve, #romania, #teritoriu, #ucraina , #stiri Romgaz