Petrom si Romgaz vor contribui la Fondul Social de Gaze cu 172 milioane lei

Joi, 27 Martie 2008, ora 12:49
1424 citiri
Petrom si Romgaz vor contribui la Fondul Social de Gaze cu 172 milioane lei

Petrom si Romgaz au semnat cu Guvernul Romaniei un protocol care reglementeaza participarea acestora la Fondul Social de Gaze pentru anul 2008 cu 172 milioane de lei, din care 80 de milioane de lei reprezinta contributia Petrom si 92 milioane lei contributia Romgaz, au anuntat cele doua companii.Modalitatea prin care cele doua companii alimenteaza Fondul Social este sponsorizarea. Contributiile nu se vor scadea din impozitul pe profit datorat, ci vor fi considerate cheltuieli deductibile din baza de calcul pentru impozitul pe profit.


In cursul anului 2008, Petrom va contribui la constituirea Fondului Social cu suma de 80 milioane lei, iar Romgaz va contribui cu suma de 92 milioane de lei. Plata sumei se va face in transe lunare egale.


Fondul Social este sustinut in prezent, in mod benevol, de catre producatorii interni de gaze naturale, Petrom si Romgaz. Conform Ordonantei de Urgenta numarul 14 pe 2008, distribuitorii de gaze naturale au de asemenea posibilitatea de a participa la acest fond.


Fondul Social a fost constituit de catre Guvernul Romaniei in vederea acordarii unor ajutoare sociale persoanelor cu venituri reduse care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei.


"Din recenta crestere a pretului la gaze, Petrom va contribui cu 100% din veniturile suplimentare realizate din vanzarile de gaze naturale din productia curenta catre terti.  Petrom este angajat intr-o politica de responsabilitate sociala si doreste sa contribuie la Fondul Social in scopul de a usura povara financiara suplimentara ce rezulta pentru consumatorii casnici din cresterea pretului la gazele naturale pe piata internationala si interna", a declarat directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.


Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine si o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.


In anul 2007 cifra de afaceri a Petrom a fost de  3,683 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 933 milioane euro. OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom.


AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026%, iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.


SNGN Romgaz SA este cel mai important furnizor de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 41,2%. Statul, prin Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al societatii care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.


In anul 2007 productia Romgaz a fost de peste 5.000 milioane metri cubi de gaz metan, iar bugetul de investitii pe anul 2008 este de un miliard de lei.