Petrom analizeaza posibilitatea unei investitii intr-un depozit de gaze, inclusiv impreuna cu Romgaz

Vineri, 09 Martie 2007, ora 16:27
871 citiri

Petrom analizeaza posibilitatea de investi in constructia unui depozit de gaze in Romania si nu exclude o eventuala colaborare cu Romgaz in acest sens, a declarat, vineri, directorul general adjunct al companiei, Werner Schinhan, la un seminar pe teme economice.

"Analizam posibilitatea de a construi un depozit de gaze in Romania", a spus Schinhan.

El a explicat ca Petrom intentioneaza sa vanda o cantitate mai mare de gaze naturale decat productia sa actuala si nu are capacitati proprii de stocare a gazelor. Compania inchiriaza unele depozite de la Romgaz.

Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai importante depozite de gaze la nivel national. Firma de stat extrage anual peste sase miliarde metri cubi de gaze naturale, asigurand aproximativ jumatate din productia interna, celalalt mare producator fiind Petrom.

Consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde de metri cubi, o treime din aceasta cantitate provenind din Rusia, cel mai mare exportator la nivel mondial.

Romgaz ar putea participa, impreuna cu firma ruseasca Gazprom, la constructia unui depozit de gaze la Roman-Margineni, care necesita fonduri cuprinse intre 120 de milioane de euro si 258 de milioane de euro. Depozitul poate inmagazina un volum activ de 600 de milioane-doua miliarde de metri cubi de gaz, in conditiile unui stoc inactiv de 500 de milioane-un miliard de metri cubi.

O delegatie formata din reprezentanti ai producatorului de gaze Romgaz Medias si oficiali ai Ministerului Economiei a efectuat, in perioada 5-8 martie, o vizita la Moscova, pentru discutii cu Gazprom pe aceasta tema.

Surse apropiate situatiei au declarat agentiei MEDIAFAX ca partile nu au ajuns la un acord, intrucat Gazprom a solicitat Romgaz sa realizeze un studiu de fezabilitate, iar firma romaneasca a propus infiintarea unei companii mixte care sa realizeze studiul de fezabilitate si o analiza de piata.

Petrom a fost preluata de la statul roman de grupul austriac OMV, in 2004, intr-o tranzactie in valoare totala de 1,5 miliarde de euro.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)