Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oferta Romgaz incepe marti, cu o zi mai tarziu decat anuntasera autoritatile

Oferta Romgaz incepe marti, cu o zi mai tarziu decat anuntasera autoritatile


Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz va incepe marti, o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, au declarat vineri ca oferta de vanzare de la Romgaz ar putea incepe luni.

Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar oferta va incepe marti.

Legislatia pietei de capital prevede ca pot fi facute contestatii in perioada de doua zile intre aprobarea prospectului si lansarea ofertei.

Astfel, oferta va incepe marti, 22 octombrie, si va dura opt zile lucratoare, pana pe 31 octombrie.

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali.

Micii investitori vor beneficia de discounturi pentru subscririle de pana la 10.000 actiuni. Pentru ordinele plasate in prima saptamana discountul va fi de 5%, iar din a doua saptamana reducerea va fi de 3% fata de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat, vineri, ca se asteapta la o suprasubscriere avand in vedere ca Romgaz este o companie buna, profitabila si "are viitor".

Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din oferta (GDR).

Raportat la pretul minim din oferta, Romgaz este evaluata la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la pretul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Oferta este intermediata de consortiul format din banca americana Goldman Sachs, Erste, BCR si Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Romgaz a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, in scadere de la aproape 2,2 miliarde de lei in perioada similara din 2012. In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost intocmite conform standardelor internationale de contabilitate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1348 ori
Citeste mai multe despreoferta Romgaz vanzare bursa Romgaz