Micii producatori de gaze naturale: investitii de 5 mil. euro in 2010

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 23:43
1832 citiri
Micii producatori de gaze naturale: investitii de 5 mil. euro in 2010

Micii producatori de gaze naturale din Romania aloca in acest an pentru investitii circa 5 milioane euro, in lucrari de exploatare, de reabilitare a unor sonde sau in retele de conducte de gaze, au declarat pentru NewsIn reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Micii producatori de gaze, care au acoperit anul trecut 2,5% din productia de gaze a Romaniei, sunt firme care isi adjudeca perimetre petroliere oferite de ANRM la concesionare, acestea reprezentand zacaminte marginale la exploatarea carora au renuntat cei doi mari producatori de gaze din Romania, Petrom si Romgaz, din motive economice.

"In anul 2010, Aurelian Oil&Gas va continua lucrarile pe structura Voitinel pentru precizarea conditiilor de exploatare a acestei acumulari de gaze descoperite in anul 2009 si se va cerceta printr-o sonda structura Climauti, situata in perimetrul Suceava.

Totodata vor continua lucrarile de reabilitare in sonde operate de Amromco, firma care intentioneaza sa sape si sonde noi, in zone mai putin depletate ale zacamintelor concesionate", au declarat reprezentantii ANRM.

Potrivit acestora, alte investitii sunt legate de completarea retelei de conducte, drumuri de accces si alte lucrari de infrastructura necesare exploatarii zacamintelor de gaze naturale.

Productia micilor producatori de gaze din Romania este obtinuta atat din zacaminte mici, descoperite prin lucrari de explorare de firmele Aurelian Oil&Gas impreuna cu Romgaz (Balca si Fratauti) si Wintershall, impreuna cu Romgaz, (Sighisoara), Aurelian Oil&Gas impreuna cu Regal (Vicsani), cat si din zacaminte aflate in stadiu avansat de exploatare, in care prin lucrari de reabilitare se realizeaza cresterea factorului de recuperare, categorie in care intra zacamintele operate de Amromco, unele dintre ele avand cotitular Romgaz si Lotus Petrol.

Cei doi mari producatori de gaze din Romania sunt Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) si Romgaz (detinut de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri).

Romgaz si Petrom au acoperit anul trecut 97,5% din totalul productiei interne de gaze, restul de 2,5% fiind acoperit de micii producatori de gaze: Amromco, Wintershall Medias, Lotus Petrol si Aurelian Oil&Gas.

De asemenea, consumul de gaze naturale al Romaniei a scazut in 2009 cu 15%, la 140.058.492 MWh (adica 13,2 miliarde metri cubi), fata de consumul la nivel national din 2008, cand s-a ridicat la 165.015.369 MWh (aproximativ 15,5 miliarde metri cubi), potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Productia interna de gaze a Romaniei a fost, in 2009, de aproximativ 120.443.780 MWh (circa 11 miliarde mc gaze), adica 85% din consumul la nivel national, conform autoritatii din energie. 

#producatori, #gaze naturale, #petrom, #romgaz, #energie , #stiri Romgaz