E.ON Gaz Romania a inmagazinat 625 mil. mc gaze pentru iarna

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 13:42
2659 citiri
E.ON Gaz Romania a inmagazinat 625 mil. mc gaze pentru iarna

E.ON Gaz Romania a finalizat inmagazinarea gazelor naturale necesare pentru sezonul rece, volumul gazelor inmagazinate ridicandu-se la aproximativ 625 milioane de metri cubi, iar valoarea investitiei este de circa 460 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei, precizeaza NewsIn.

"In sezonul rece, din cauza temperaturilor scazute, consumul de gaze naturale creste foarte mult. Aceasta cerere de gaze naturale este mai mare decat volumele disponibile din productia curenta interna sau ext erna de gaze. Astfel, este necesar sa procuram in avans atat din surse interne, cat si din surse de import, cantitatea necesara de gaze naturale si, de asemenea, sa o inmagazinam in depozitele subterane", se arata in comunicatul emis luni de E.ON Gaz Romania.

Reprezentantii companiei spun ca aceste cantitati vor fi extrase din depozite pentru a acoperi varful de consum in perioada de iarna, asigurarea securitatii si continuitatii furnizarii gazelor naturale pentru consumatorii sai, de-a lungul intregului an, fiind o prioritate pentru E. ON Gaz Romania.

"Aceasta reprezinta o investitie imensa a companiei noastre pentru a raspunde cerintelor si asteptarilor clientilor sai privind asigurarea cantitatilor necesare de gaze naturale pentru incalzirea locuintelor in sezonul rece", potrivi comunicatului citat.

Tara noastra a demarat la 1 aprilie programul de inmagazinare a gazelor pentru sezonul rece, care s-a incheiat la 1 octombrie

Anul trecut, Romania a consumat 17,3 miliarde mc gaze, in crestere cu un miliard mc gaze fata de consumul din anul anterior.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica).

Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului.

Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.

Cel mai mare depozit de inmagazinare din Romania este cel de la Bilciuresti (aflat la 40 km nord-nord-vest de capitala), din punctul de vedere al capacitatii de inmagazinare - 1,3 mld. mc/ciclu - si este localizat la o adancime de 2.000 m.

Ciclul de inmagazinare al gazelor in depozit este de sase luni pe an, din luna aprilie pana in octombrie, iar ciclul de extractie gaze din depozit - din octombrie pana in aprilie anul urmator, potrivit Romgaz.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile.

Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz. 

Concedieri la E.On Gaz

Incepand cu luna decembrie, 247 de angajati ai E.On Gaz vor ramane fara un loc de munca , 29 dintre acestia fiind din judetul Mures.

"Pentru lunile noiembrie si decembrie avem anuntate disponibilizari colective pentru 270 de persoane, din care pentru noiembrie 84 de persoane.

Acestea provin din domenii precum extractia gazului metan, prelucrarea lemnului, din constructii, metalurgie.

La domeniul gazului metan, de la E.On Gaz, la nivel de tara s-au anuntat disponibilizarea a 247 de persoane, din care pentru Targu Mures 29, incepand cu luna decembrie", a afirmat pentru Mediafax directorul coordonator al Agentiei Judetene pentru Ocuparea fortei de Munca (AJOFM) Mures, Reghina Farcas.

#consum, #costuri, #depozite, #gaze, #naturale , #stiri Romgaz