Directorul general al Romgaz nu considera oportuna privatizarea companiei

Vineri, 09 Martie 2007, ora 08:15
983 citiri

Directorul general al Romgaz, Jakob Alexa, a declarat, joi, in cadrul audierilor la Comisia parlamentara de ancheta pentru analiza activitatii MEC, ca privatizarea Romgaz nu se justifica in momentul de fata.

"Nu are rost sa se privatizeze Romgaz in momentul de fata, cel putin pana nu ajung preturile la nivelul pietei", a spus directorul general al Romgaz. El a aratat ca, in momentul de fata, Romgaz nu are credite bancare si nici nu are nevoie de creditare, pentru ca isi poate sustine din fonduri proprii mentenanta si investitiile.

Cu toate acestea, directorul general al Romgaz a precizat ca, din punct de vedere al managementului, societatea este mult in urma companiilor private. "Eu, ca sa iau o decizie importanta, am nevoie de o luna si ceva", a spus Jakob Alexa, care a acuzat birocratia stufoasa si ineficienta existenta in domeniu.

Directorul general al Romgaz a subliniat, totodata, raspunzand unei intrebari, ca nu au existat asupra sa niciun fel de presiuni din partea unor politicieni.

Jakob Alexa a fost suspendat din functia de directorul general al Romgaz, pe timp de o luna, de catre ministrul Codrut Seres si a fost repus in functie de ministrul Varujan Vosganian. Jakob Alexa a mai spus ca nu cunoaste nici in acest moment de ce a fost suspendat din functie si a aratat ca din activitatea de control desfasurata la societatea pe care o reprezinta a reiesit ca nu sunt probleme.

La jumatatea lui noiembrie 2006, presedintele Traian Basescu declara ca in urma cu o luna i-a cerut ministrului Economiei sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, proces care sa fie reluat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniu, inclusiv a Petrom.

In 26 ianuarie, presedintele Basescu declara ca solicitarea sa de a nu fi accelerat procesul de privatizare al Romgaz este valabila si acum, fiind necesara mai intai analiza efectelor privatizarii Petrom, iar apoi sa se treaca la "pasii urmatori".

In discursul rostit la receptia de inceput de an a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, seful statului a amintit ca, la un anumit moment, a cerut Guvernului sa nu accelereze procesul de privatizare al Romgaz, "lucru care este valabil si acum". "S-a privatizat un mare furnizor de energie - Petrom - care are si partea de extractie gaze si partea de extractie si procesare a titeiului si consideram ca este prudent, pentru orice stat, intr-o perioada in care problema energiei nu are o solutie globala la nivelul Uniunii Europene, sa analizam intai cu atentie efectele privatizarii Petrom si dupa aceea sa trecem la pasii urmatori", a spus Traian Basescu.

Economistii Bancii Mondiale apreciau, intr-un raport dat publicitatii in aceeasi zi, ca presedintele Traian Basescu a facut un "apel neobisnuit" catre Ministerul Economiei pentru incetinirea procesului de privatizare in domeniul energiei pana la analizarea efectelor privatizarilor incheiate.

"Intr-un apel neobisnuit, presedintele a cerut Ministerului Economiei sa nu grabeasca procesul de privatizare in domeniul energiei, in special in ceea ce priveste producatorul de gaze naturale detinut de stat Romgaz", potrivit raportului Bancii Mondiale privind noile state membre.

Intentia autoritatilor romane este ca privatizarea sa fie reluata doar dupa o analiza atenta a rezultatelor proceselor de vanzare a altor firme din domeniu, inclusiv Petrom, se spunea in raport.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...