BM: Guvernul vizeaza eficientizarea companiilor de stat

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 15:58
1332 citiri
BM: Guvernul vizeaza eficientizarea companiilor de stat

Guvernul nu vizeaza privatizarea companiilor de stat, ci eficientizarea acestora, iar una dintre reforme poate fi imbunatatirea calitatii procesului decizional, chiar prin "rebalansarea" consiliilor de administratie, a declarat directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, anunta Mediafax.

"In prezent nu simtim ca exista un apetit grozav pentru privatizari din partea Guvernului, dar exista un apetit pentru imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat. Vorbim, desigur, de companiile din energie si transport", a spus Harrold.

Oficialul Bancii Mondiale a comparat reforma companiilor cu ajustarea care a avut loc pe partea fiscala.

"Este similara cadrului fiscal in general. In ultimii doi ani accentul a fost pus doar pe termen scurt, scopul fiind plata facturilor, stoparea exploziei deficitului, reducerea acestuia la niveluri controlabile si abia apoi reorientarea catre ceea ce avem de facut acum, odata ce s-a oprit «sangerarea»", a spus Harrold.

El a aratat ca acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste intreprinderile de stat.

"Prioritatea pe termen scurt este sa oprim sangerarea (...) si sa incercam sa imbunatatim calitatea procesului decizional", a afirmat Harrold, precizand ca aceste reforme vor putea efectuate chiar pin "rebalansarea" Consiliilor de Administratie.

Potrivit unei opinii postate pe blogul Financial Times, Guvernul vrea sa incurajeze privatizarea si dezvoltarea pietei de capital, dar incearca in acelasi timp sa stoarca bani din companiile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, politica ce ar putea indeparta investitorii straini de Romania.

Stefan Wagstyl, editor Financial Times (FT) pentru piete emergente, foloseste drept exemplu disputa dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), si statul roman privind Romgaz.

Compania de stat a "donat" anul trecut 400 milioane lei catre buget la solicitarea guvernului, pentru a acoperi deficitul.

Statul detine 85% din actiunile Romgaz, restul de 15% aflandu-se in portofoliul FP.

Franklin Templeton a criticat decizia, notand ca astfel de masuri sunt daunatoare Romaniei, deoarece pot cauza scaderea increderii investitorilor in guvern si in companiile de stat.

Ministerul Economiei a anuntat ca va cere Guvernului un nou mandat pentru a initia privatizarea sau vanzarea de actiuni minoritare la companiile din energie, dupa ce a primit si in anii anteriori astfel de imputerniciri, dar fara rezultate notabile, estimand in continuare ca poate atrage peste 10 miliarde euro.

Ministerul a elaborat deja un document prin care solicita acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investitii si valorificarea de actiuni, pana in 2012, la companiile din subordine.

Astfel de imputerniciri au fost solicitate si obtinute si in anii anteriori, de fosti ministri ai Economiei, dar fara ca cele mai multe dintre privatizarile pregatite sa fie finalizate. 

#bm, #companii, #eficientizare, #privatizare , #stiri Romgaz