ANRE: Cantitatea de gaze importate de Romania din Rusia s-ar putea dubla in acest an

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 11:44
1035 citiri
ANRE: Cantitatea de gaze importate de Romania din Rusia s-ar putea dubla in acest an

Cantitatea de gaze naturale pe care Romania o va importa din Rusia in acest an s-ar putea dubla, de la 2 miliarde metri cubi in 2009, la aproape 4 miliarde metri cubi, din cauza cresterii consumului la nivel national, a declarat pentru Agentia NewsIn presedintele ANRE, Petru Lificiu.

"Anul trecut, Romania a consumat circa 13 miliarde metri cubi gaze, din care 11 miliarde metri cubi a fost productia interna, iar restul de 2 miliarde metri cubi a fost importat. In acest an, estimam ca importurile din Rusia s-ar putea dubla, ajungand la circa 4 miliarde mc gaze, pentru ca si consumul la nivelul intregii tari ar putea creste in acest an la circa 15 miliarde mc gaze", a precizat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Acesta a mentionat totodata ca s-a constatat o crestere semnificativa a consumului de gaze la nivel national in primele doua luni ale acestui an.

"A crescut consumul si in randul populatiei, din cauza iernii lungi si geroase, dar a repornit si chimia, astfel crescand consumul de gaze si in randul combinatelor. In acelasi timp, productia interna ramane constanta", a adaugat presedintele ANRE.

Potrivit acestuia, cantitatea maxima de gaze pe care Romania o poate produce anual este de 11 miliarde metri cubi.

De asemenea, consumul de gaze naturale al Romaniei a scazut in 2009 cu 15%, la 140.058.492 MWh (adica 13,2 miliarde metri cubi), fata de consumul la nivel national din 2008, cand s-a ridicat la 165.015.369 MWh (aproximativ 15,5 miliarde metri cubi), potrivit datelor ANRE.

Productia interna de gaze a Romaniei a fost, in 2009, de aproximativ 120.443.780 MWh (circa 11 miliarde mc gaze), adica 85,2% din consumul la nivel national, conform autoritatii din energie.

Cei doi mari producatori de gaze din Romania sunt Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) si Romgaz (detinut de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri).

Romgaz si Petrom au acoperit anul trecut 97,5% din totalul productiei interne de gaze, iar micii producatori de gaze restul de 2,5%: Amromco, Wintershall Medias, Lotus Petrol si Aurelian Oil&Gas.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

 

Șeful companiei petroliere de stat din Arabia Saudită: "Lumea ar trebui să renunţe la fantezia de a elimina petrolul şi gazele"
Șeful companiei petroliere de stat din Arabia Saudită: "Lumea ar trebui să renunţe la fantezia de a elimina petrolul şi gazele"
CEO-ul Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat luni că tranziţia energetică eşuează, iar factorii de decizie ar trebui să renunţe la ”fantezia” de a elimina treptat petrolul şi gazele,...
#anre, #consum, #gaze, #producatori, #productie , #stiri Romgaz