Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actul aditional al contractului cu Sterling se poate rezilia

Actul aditional al contractului cu Sterling se poate rezilia

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a declarat miercuri, in cadrul Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, ca exista premise pentru rezilierea actului aditional 11 al contractului semnat de statul roman cu Sterling Resources.

Acesta a spus ca inca nu poate vorbi despre cum anume ar putea fi reziliat actul, insa procesul de reziliere ar putea dura cativa ani.

"Interesul nostru este ca statul roman sa ramana acolo, prin Romgaz", a spus Maracineanu. Potrivit estimarilor agentiei, resursele petroliere din Marea Neagra, concesionate Sterling Resources, ar fi mai mari decat cele stiute pana acum, mai precis de 50 miliarde metri cubi gaze si de 278 milioane tone titei.


"Nu stiu de ce, nu pot explica de ce in Nota de Fundamentare a contractului apar alte cifre referitoare la resursele de acolo", a spus presedintele ANRM.


Acesta a reiterat ca Sterling Resources nu are nici autorizatia de mediu, nici cea de constructie, necesare desfasurarii activitatii.


"Sterling si-a desfasurat activitatea, de la semnarea acordului din august 2007 si pana in noiembrie 2008, fara a avea autorizatia de constructie.


Aceasta se elibereaza de catre Consiliul Judetean Constanta. Noi am verificat la Inspectoratul de Stat in Constructii din Constanta, unde ne-au spus ca nu exista aceasta autorizatie de constructie.


De asemenea, am mai constatat ca nu au autorizatie de mediu, pentru explorare geologica. Ei au prezentat un acord de mediu, pentru lucrari de prospectiuni, in loc de o autorizatie de mediu, care era necesara pentru lucrarile de explorare si evaluare a productiei, pe care ei le-au desfasurat", a explicat Maracineanu.


Presedintele agentiei a declarat inca de la sfarsitul lunii aprilie ca actul aditional 11 la contractul dintre Sterling si ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce inseamna ca statul roman ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasa de Sterling, iar locul ANRM in cadrul contractului ar putea fi luat de Romgaz.


In prezent, reprezentantul guvernului in aceste contracte petroliere este ANRM.


Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy a fost semnat in 1992. Acest contract are 11 acte aditionale. Potrivit reprezentantilor ANRM, contractul ar expira in 2038. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1078 ori
Citeste mai multe desprecontract gaze productie reziliere