Urmatoarea privatizare: Care este situatia Romgaz

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 09:37
1977 citiri
Urmatoarea privatizare: Care este situatia Romgaz
Foto: evz.ro

Romgaz are rezerve certe de gaze de 62 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu productia actuala pe aproape 11 ani si ceva mai mult decat dublu fata de cantitatea record extrasa de companie intr-un an, inregistrata in anul 1976.

"Societatea a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din Romania. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea si productia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea in depozite subterane si productia de electricitate.

In 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale (...) La 30 iunie 2013, Romgaz detinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi si rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent - DeGolyer & MacNaughton", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania.

Recordul de productie a fost inregistrat in anul 1976, cand compania a extras aproape 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unei prezentari a companiei din anul 2010.

Romania este a doua cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, cu un consum de 13,5 miliarde de metri cubi in 2012, potrivit comunicatului transmis vineri de Romgaz.

Astfel, rezervele dovedite ale Romgaz ar acoperi consumul de gaze naturale al Romaniei pentru aproape cinci ani.

Compania opereaza in prezent 3.257 de sonde de productie in Romania, care acceseaza 147 de zacaminte comerciale, precum si 29 de sonde de explorare in noua perimetre on-shore.

Romgaz detine acorduri petroliere pentru noua perimetre de explorare on-shore din Romania cu o suprafata totala de aproximativ 17.650 kilometri patrati.

"In total, din 1997, in perimetrele aflate in concesiune, au fost facute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde metri cubi in termeni de productie cumulata), ceea ce reflecta o rata de succes de 66% pentru pentru forari de explorare finalizate.

Societatea a incheiat o serie de parteneriate si alte acorduri de investitii comune pentru explorarea si dezvoltarea perimetrelor licentiate, atat in strainatate, cat si in Romania. In Slovacia si Polonia, societatea detine cote de participare de 25% si 30% in parteneriate si, respectiv, in acorduri pentru explorarea, dezvoltarea si productia a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul Romaniei, societatea detine participatii (cuprinse intre 37,5% si 50%) in doua alte perimetre", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu companiile Lukoil, Vanco, Amromco Energy si Schlumberger Logelco, alaturi de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalatii din Romania si din strainatate.

Romgaz este si cel mai mare operator de inmagazinare subterana de gaze naturale din Romania, avand sase depozite subterane de inmagazinare cu un volum total de 2,76 miliarde metri cubi. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, compania are o cota de 90% pe piata de inmagazinare subterana a gazelor naturale in Romania.

Compania a intrat recent in sectorul de producere a energiei electrice prin achizitionarea, in februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalata de 800 MW.

Romgaz a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, in scadere de la aproape 2,2 miliarde de lei in perioada similara din 2012. In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost intocmite conform standardelor internationale de conabilitate.

"Romgaz inregistreaza marje de EBITDA ridicate in mod constant, acestea atingand 48,3% in 2012 si 58,7% in prima jumatate a anului 2013, comparativ cu 46,2% in 2011. Legislatia din Romania privind distribuirea profitului inregistrat de companiile detinute de stat prevede ca cel putin 50% din profitul realizat de companie sa fie distribuit sub forma de dividende.

Pentru anii 2011 si 2012, Romgaz a inregistrat rate de distributie a dividendelor de 79% si respectiv 95%. Romgaz estimeaza sa plateasca dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, in functie de pozitia financiara si necesitatile de investitii ale companiei", se arata in comunicatul companiei.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa listeze Romgaz la bursa in luna noiembrie, dupa mai multi ani de amanari.

Surse din piata de capital au declarat recent pentru MEDIAFAX ca oferta publica prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz Medias ar putea incepe in 18 octombrie, mai repede decat era programat.

Potrivit surselor, daca oferta Romgaz va atrage peste 450 milioane de euro, va fi considerata un succes. Estimarile anterioare ale autoritatilor vizau suma de 600 milioane de euro.

Operatiunea presupune atat vanzarea de actiuni direct la bursa de la Bucuresti, cat si "impachetarea" actiunilor in certificate de depozit cu activ suport actiunile din oferta (GDR), care vor fi listate la bursa de la Londra.

Statul detine 85,1% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea are 14,9% din titluri.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare romgaz, #cifra afaceri Romgaz, #rezerve gaze Romgaz , #Cifra de afaceri