Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania - paradis investitional in Europa

Romania - paradis investitional in Europa

Romania reprezinta destinatia cea mai atragatoare pentru investitiile straine directe in Europa de Sud-Est, se arata intr-un raport al Ernst&Young, societatea de consultanta estimand ca Romania isi va mentine aceasta pozitie dominanta pentru urmatorii trei ani, cel putin.

Perspectiva pozitiva a tarii a fost evaluata pe baza unor criterii cum ar fi cresterea productivitatii, fiscalitatea redusa a profiturilor societatilor, costul redus al fortei de munca, dar si potentialul uman calificat, precum si terenurile disponibile la preturi inca satisfacatoare. Conditia insa pentru materializarea acestei perspective favorabile o reprezinta imbunatatirea infrastructurii tarii, cum ar fi telecomunicatiile si reteaua rutiera, cresterea calitatii administratiei publice si cresterea gradului de stabilitate politica.

In 2006 a intrat in Romania suma record de 9 miliarde de euro pentru realizarea de investitii straine directe, sectorul imobiliar fiind considerat in prezent "diamantul" si obiectivul suprem al investitiilor straine.

Dupa cum se arata in raportul societatii de consultanta imobiliara DTZ, valoarea investitiilor in imobilele din Romania se ridica deja la nivelurile altor state mari europene, cifrandu-se in anul 2006 la suma de 800 de milioane de euro. Potrivit raportului DTZ, cele mai importante investitii in imobilelele din Romania sunt cele de la Centrul Comercial Bucovina Shopping Center si cele de la parcul de retail de la Sibiu. Parcul se intinde pe o suprafata de 50.000 de metri patrati si a fost cumparat de North Real Estate Opportunities Fund, care investeste 60 de milioane de euro si se pregateste pentru a-l pune in functiune in anul 2008.

In Bucuresti se dezvolta, pentru o suma de 700 de milioane de euro, Sema Parc, cel mai mare ansamblu de locuinte din capitala Romaniei, investitia pentru cumpararea terenului ridicandu-se la 90 de milioane de euro pentru cumpararea terenului.

Dintre oportunitatile cele mai interesante pentru investitii in Romania este cea a Castelului Contelui Dracula, care, a starnit interesul multor investitori straini. Construit in anul 1212, castelul se asteapta sa evolueze in cel mai important parc tematic sau ansamblu hotelier din Europa de Est, chiar daca investitorul, oricare ar fi el, va fi obligat sa pastreze castelul ca muzeu pentru o perioada de trei ani. Informatii de cateva saptamani l-au aratat pe magnatul rus si proprietarul echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, pe punctul de a ajunge la o intelegere pentru cumpararea castelului, dar stirea nu a fost confirmata in mod oficial.

Interesul pentru Romania nu este desigur intamplator. Dincolo de integrarea recenta a tarii, impreuna cu Bulgaria, in Uniunea Europeana, economia ei s-a dezvoltat in ritm de 7,5% in 2006 si, chiar daca se asteapta o incetinire usoara in acest an, se apreciaza ca acest ritm va ramane la cote inalte, de 6,5%.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1004 ori