Miliardarii rusi se alatura goanei dupa aur, intr-o perioada de criza pe pietele financiare

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 15:12
1327 citiri
Miliardarii rusi se alatura goanei dupa aur, intr-o perioada de criza pe pietele financiare

Miliardarii rusi isi indreapta tot mai mult atentia catre aur, atrasi de preturile record si de posibilitatea de a beneficia de pe urma productiei care, potrivit asteptarilor, va creste cu 40% in urmatorii 8 ani, informeaza Reuters.

Sase dintre primii zece rusi din clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni detin active in industria producatoare de aur in Rusia, care ocupa locul doi pe plan mondial din punct de vedere al rezervelor, fiind intrecuta doar de Africa de Sud.

Cel mai bogat dintre acestia, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, este doar ultimul miliardar care s-a implicat in aceasta "goana dupa aur".

"In mod clar este vorba despre o astfel de tendinta, atat pe plan extern cat si pe plan intern, de a deveni actori pe piata ruseasca a aurului. Pretul ridicat este unul dintre principalele motive ce alimenteaza aceasta frenezie", a declarat Peter Hambro, a carui companie eponima, When Hambro, implicata pe piata tranzactionarii cu metale pretioase din Londra, a pus bazele propriei mine de aur in Rusia in 2004, cand pretul aurului se ridica la aproximativ 400 de dolari uncia, conform Reuters.

Preturile de astazi depasesc 920 de dolari uncia, un nivel nemaiintalnit.

In medie, se estimeaza ca aurul se va scumpi in continuare, cu aproximativ 20% doar in 2008, castiguri pe care le va mentine si in 2009, intr-o perioada in care dolarul se depreciaza iar turbulentele de pe pietele financiare afecteaza interesul investitorilor, conform concluziilor unui sondaj Reuters, la care au luat parte 50 de analisti.

"Toata lumea este extrem de interesata de pretul aurului. Vad aceasta industrie ca pe una in care doresc sa se implice", a declarat directorul administrativ al companiei Highland Gold Mining Ltd, Henry Horne.

Insa de ce tocmai Rusia, se intreaba Reuters. Majoritatea zacamintelor sale aurifere se regasesc in regiuni foarte indepartate din Siberia si Extremul Orient, unde distantele sunt foarte mari, temperaturile pot scadea pana la minus 40 de grade Celsius si pentru a construi infrastructura este nevoie de milioane de dolari.

"Oamenii de afaceri rusi isi indreapta atentia catre aur din cauza ca au incredere in acest metal si in potentialul Rusiei ca si stat ce beneficiaza de rezerve vaste, insa inca neexploatate", a declarat un analist al pietei metalelor pretioase din partea grupului Troika Dialog, Mikhail Stiskin.

Rusia este al cincilea stat din lume din punct de vedere al activitatii miniere, specializata pe recuperarea zacamintelor de aur, reprezentand aproximativ 6,6% din productia de aur pe plan mondial.

In 2007, productia s-a ridicat la aproximativ 161 de milioane de tone (5,2 milioane de uncii), conform analistilor.

Valery Braiko, ce conduce Sindicatul industriasilor rusi ai pietei aurului, declara ca anul 2008 va fi "un an de depasire a limitelor", primul ce va marca o crestere dupa cinci ani consecutivi de scadere, cauzati de majorarea costurilor zacamintelor aluviale indepartate.

Sectorul rusesc al aurului, extrem de fragmentat, este format din aproximativ 600 de companii, multe dintre care sunt de dimensiuni reduse. Cel mai mare grup minier, Polyus Gold, a extras aproape un sfert din aurul obtinut in Rusia in 2006, in timp ce cel mai apropiat rival a extras doar 5% din total.

"In Rusia, sectorul aurifer ramane unul dintre cel mai putin consolidate sectoare", a declarat Vladimir Jukov, un analist minier al Lehman Brothers din Moscova.

Polyus, care intentioneaza sa isi tripleze productia pana in 2015, are o capitalizare de piata de 9,9 miliarde de dolari.

Chiar daca valoarea grupului rusesc reprezinta doar un sfert din cel al principalului actor mondial, compania Barrick Gold Corp, Polyus este de patru ori mai valoros decat cel mai apropiat rival de pe piata rusa, lucru care face ca achizitiile sa reprezinte o posibilitate reala.

"Cateva sute de milioane de dolari iti pot oferi controlul unei parti destul de mari din piata. Pe piata siderurgica sau a extractiei de metale feroase, pretul de intrare pe piata este mult mai mare", a declat Jukov.

Vehiculul investitional al lui Roman Abramovici, Millhouse LLC, a platit 400 de milioane de dolari pentru a achizitiona o participatie de 40% din compania Highland Gold in cursul acestui luni.

Braiko estimeaza ca productia de aur in Rusia va creste la 225 de tone pana in 2015.

Principalele grupuri miniere din Rusia incearca sa dezvolte o serie de proiecte care le va permite sa isi extinda productia, insa pana in acest moment o mare parte din potentialul aurifer rus se regaseste in regiuni inca neexplorate.

Astfel de zacaminte reprezinta baza firmei construite de catre proprietatul grupului Severstal, Alexei Mordrasov, un miliardar cu experienta in sectorul siderurgic.

Cei mai bogati oameni ai Rusiei sunt din ce in ce mai interesati si de obtinerea controlului zacamantului Sukhoi Log, singurul de dimensiuni atat de mari incat a fost declarat strategic de catre guvernul rus, fiind astfel restrictionat companiilor straine, atunci cand va fi scos la vanzare, in cursul acestui an.

Toti actorii importanti ai pietei s-au declarat interesati de acest zacamant.

Analistii sunt de parere ca firma ce va obtine acest zacamant va trebui sa combine experienta in sectorul minier cu pozitia financiara si politica a unui om de afaceri sustinut de Kremlin.

Pana in acest moment, principalul candidat pentru preluarea acestui zacamant a fost grupul Polyus, insa Abramovici, Mordrasov si altii ar putea decide sa se implice in lupta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.