Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fiscul a pus sechestru pe bunurile lui Robert Negoita

Fiscul a pus sechestru pe bunurile lui Robert Negoita

Autoritatile fiscale au pus marti sechestru pe bunurile deputatului PSD Robert Negoita, pentru datorii totale catre stat de 27-28 milioane euro, ce includ si penalitatile de intarziere, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse avizate.


Sechestrul a fost pus pentru neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tranzactiile imobiliare realizate pe persoana fizica.


Suma initiala datorata Fiscului de Robert Negoita era de 9,5 milioane euro, la care s-au adaugat accesorii si penalitati, astfel incat suma totala a ajuns la 27-28 milioane euro, pentru care s-a stabilit valoarea sechestrului.


Astfel, lui Robert Negoita i s-a pus sechestru pe bunuri personale, in cea mai mare parte de natura imobiliara, inregistrate pe persoana fizica.


Printre acestea se numara si ansamblul rezidential Confort City, din zona industriala Popesti-Leordeni.


TVA la tranzactii imobiliare pe persoane fizice se plateste la tranzactiile in valoare de peste 35.000 euro care au caracter de continuitate. Saptamana trecuta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, intr-un comunicat, ca organele de inspectie fiscala au efectuat de la inceputul lunii octombrie controale inopinate in 80 de cazuri de tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi si au intocmit 30 de sesizari penale pentru un prejudiciu de circa 15 milioane lei.


"In primele zile ale actiunii, au fost selectate aproximativ 1.000 de persoane fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, la care s-au inceput controalele inopinate, fiind finalizate inspectiile fiscale in 80 de cazuri", preciza ANAF.


Potrivit institutiei, in aceste 80 de cazuri au fost emise decizii de impunere pentru suma de 94,8 milioane lei, la care se adauga si accesorii in valoare de 53,5 milioane lei.


De asemenea, au fost intocmite 30 de sesizari penale pentru un prejudiciu total de circa 15 milioane lei si au fost dispuse masuri asiguratorii in 51 de cazuri pentru o valoare de 27,8 milioane lei.


ANAF nu a dat detalii in legatura cu numele persoanelor gasite cu nereguli, insa a indicat ca, numai in cazul unei singure persoane fizice inspectate in aceasta perioada, suma estimata ca fiind datorata la bugetul de stat se ridica la valoarea de 70,2 milioane lei (16,4 milioane euro), la care se adauga accesoriile aferente ce urmeaza a fi calculate.


Potrivit unor date prezentate la finalul lui septembrie de Nexia Romania, statul roman are de recuperat 3 miliarde euro din TVA aplicata tranzactiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate intre 2006 si 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitata.


"Toate tranzactiile care vizeaza derularea de afaceri imobiliare in perioada 2006-2008 au valorat 83 miliarde lei, respectiv 20 miliarde euro, pentru care TVA se ridica la circa 4 miliarde euro. Din aceasta suma, devin platitori de TVA cei care au derulat tranzactii de cel putin 35.000 de euro cu constructii noi si terenuri intravilane, cu autorizatie de constructie, ceea ce reprezinta un TVA de recuperat de aproximativ 3 miliarde euro", explica Iulia David Sobolevschi, partener in cadrul Nexia Romania si membra si a Camerei Consultantilor Fiscali. 


Robert Negoita spune ca un eventual sechestru pe averea sa ar fi un abuz


Robert Negoita a afirmat miercuri pentru NewsIn ca nu a primit inca vreo instiintare oficiala privind punerea sub sechestru a averii sale de catre Fisc si a sustinut ca un asemenea demers al autoritatilor nu poate fi decat un abuz deoarece nu a avut niciodata datorii la stat.


"Punerea sub sechestru este deocamdata o informatie pe surse, eu nu am primit deocamdata vreo instiintare oficiala. Daca exista un asmenea sechestru, nu poate fi decat un abuz pentru ca eu nu am nicio datorie la stat, n-am avut niciodata datorii la stat", a declarat Robert Negoita precizand ca poate prezenta si o adeverinta care poate dovedi ca si-a achitat darile catre buget.


Pe de alta parte, social-democratul nu a exclus posibilitatea punerii sub sechestru, posibilitate pe care si-o explica prin faptul ar putea fi victima unei razbunari politice. "Este vorba de lupta politica, de Traian Basescu si clanul lui care sunt foarte suparati ca mi-am exprimat pozitia de adversar al presedintelui. Basescu n-a construit nimic in tara asta, doar a distrus si acum se razbuna", a spus Negoita. 


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3785 ori