Andreea Vass: cota unica nu se va reduce la 10%

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 11:22
1313 citiri
Andreea Vass: cota unica nu se va reduce la 10%

Andreea Vass Paul, consiliera premierului Emil Boc pe probleme economice, exclude posibilitatea implementarii, in 2010 -2011, a unei cote unice de 10%, desi ar fi o "gura de aer pentru economie", deoarece nu este o optiune viabila pentru Romania.

La exemplul tarii vecine Ucraina, care a scazut cota unica, Andreea Vass a replicat ca: "Nu doar Ucraina, toate tarile din jur au cota unica mai mica decat Romania. Dar daca Romania recurge la cota unica de 10%, la ce fel de servicii publice renuntam? Nu este un scenariu practicabil, trebuie sa decidem la ce cheltuieli publice renuntam", a explicat Andreea Vass, la Realitatea TV.

Cu toate acestea, "daca economia isi revine mai repede decat s-a preconizat, se poate discuta de o reducere a cotei unice in 2012", a precizat consiliera lui Boc.

Consiliera primului ministru a repetat ca in 2011, pensiile vor fi inghetate si incepand cu 2012 vor creste si a explicat cum se vor calcula pensiile in viitor.

"Sa luam un exemplu clar. Raportam la 1.000 de lei pentru ca este mai usor. Daca anul viitor, se respecta cresterea salariului mediu cu 3,5 procente, se adauga la rata inflatiei jumatate din 3,5, adica 1,75, plus rata inflatiei, sa zicem 5 procente, avem o rata de indexare a punctului de pensie de 6,75 procente, in 2012. In 2011, pensiile vor fi inghetate", a explicat Andreea Vass Paul.

De cealalta parte, Robert Negoita, vicepresedintele PSD, a fost de parere ca recalcularea pensiilor se poate face numai acolo unde s-a incalcat legea.

"Daca il ascultam pe Videanu avem o varianta, doamna Vass alta varianta, oamenii nu mai stiu ce sa creada. Din punctul meu de vedere, recalcularea pensiilor se poate face numai acolo unde s-a incalcat legea. Iar daca s-a incalcat legea, sa fie trasi la raspundere cei care au incalcat-o", a replicat Negoita.

Cat despre implementarea cotei progresive de impozitare a salariilor, potrivit modelului propus de PSD, Vass s-a declarat impotriva din mai multe motive: "niciun stat care a adoptat cota unica nu a revenit la cota progresiva, iar cota progresiva sanctioneaza munca si cota progresiva a adus venituri mai mici decat cota unica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#cota, #unica, #andreea, #vass, #economie , #stiri Robert Negoita