Se schimbă bonurile fiscale: Informațiile obligatorii care trebuie tipărite. Cine sunt contribuabilii scutiți de la e-Factura

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 11:55
329 citiri
Se schimbă bonurile fiscale: Informațiile obligatorii care trebuie tipărite. Cine sunt contribuabilii scutiți de la e-Factura
Informațiile tipărite pe bonurile fiscale se vor schimba FOTO Pexels

Guvernul vrea să facă schimbări la sistemul RO e-Factura vineri, 21 iunie. Modificările vizate se referă la declararea electronică a facturilor emise către consumatorii persoane fizice, începând cu 1 ianuarie anul viitor, iar alte schimbări țin de cum arată bonurile fiscale.

Proiectul de ordonanță de urgență, anunțat marți de Ministerul Finanțelor, se află deja pe masa Guvernului pentru ședința de vineri, scrie HotNews.

Conform proiectului, folosirea RO e-Factura în relațiile B2C (business to consumer) devine opțională între 1 iulie și 31 decembrie 2024, dar obligatorie din prima zi a lui 2025. Până la finalul lui iunie 2025, mai multe categorii de contribuabili vor fi exceptate de la utilizarea sistemului. Concret, este vorba despre asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori. Aceștia vor putea folosi sistemul, dar va deveni obligatoriu doar de la 1 iulie 2025.

Bonurile fiscale

O altă modificare vizată de ordonanță are legătură cu bonurile fiscale. Dacă proiectul este adoptat, va deveni obligatorie tipărirea pe bon a datei și orei de emitere, numărului de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi sub formă de cod QR, cu scopul de a facilita preluarea automată de date de către aplicaţii. Scopul este de a permite contribuabilului să verifice dacă bonul este emis de un aparat fiscalizat, pentru a combate evaziunea.

În plus, contribuabilii vor putea cere înscrierea pe bon a codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, aşa cum este prevăzut în prezent.

Mai mult, instrumentul legislativ vorbește despre precompletarea formularelor electronice cu informații pe care le deține Fiscul. Documentele vor conține date despre cheltuielile deductibile sau despre posibilitatea acordării de deduceri pentru anumite cheltuieli, după caz.

...citeste mai departe despre "Se schimbă bonurile fiscale: Informațiile obligatorii care trebuie tipărite. Cine sunt contribuabilii scutiți de la e-Factura" pe Ziare.com

#RO e Factura, #schimbari legislatie ANAF, #bon fiscal, #evaziune fiscala , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania