Vremuri de razboi pentru oligarhi: "Stapanul absolut al regiunii Donetk", captiv intre Kiev si Moscova

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 16:36
1553 citiri
Vremuri de razboi pentru oligarhi: "Stapanul absolut al regiunii Donetk", captiv intre Kiev si Moscova

Detinatori ai unor averi impresionante, oligarhii aranjeaza, de peste douazeci de ani, ploile in Ucraina, insa in prezent instabilitatea in aceasta tara este atat de accentuata, incat niciunul dintre ei nu se mai afla la adapost, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Este Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina (11,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes), cel care trage sforile de deasupra insurgentilor prorusi ce incearca sa separe regiunea Donbas de restul Ucrainei? 'El nu a reusit sa obtina garantii din partea guvernului de la Kiev cu privire la crutarea activelor sale', explica Kost Bondarenko, politolog ucrainean.

Ahmetov este stapanul aproape absolut al regiunii Donetk

Ahmetov este stapanul aproape absolut al regiunii Donetk, insa revolutia din Maidan a adus la putere in Kiev oameni care ii ameninta interesele. Vechiul sau dusman, Ihor Kolomoiski (1,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes), a fost numit guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, unde de asemenea Ahmetov detine intreprinderi.

Petro Prosenko, pe locul 7 al celor mai bogati oameni din Ucraina (1,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes) si candidat la prezidentialele (din 25 mai) dat castigator de sondajele de opinie, este de asemenea in conflict cu Ahmetov, potrivit lui Bondarenko. In opinia politologului, Ahmetov risca sa piarda tot, in cazul in care Porosenko va castiga alegerile, in timp ce el si-ar putea pastra o parte din activele sale daca Rusia va decide sa intervina militar in Ucraina.

Criza din Crimeea s-a soldat cu exproprierea proprietarilor ucraineni. In consecinta, Ahmetov ar cauta sustinerea Moscovei, subliniaza Le Figaro.

In timp ce unitatea tarii este in joc, oligarhii continua sa actioneze in spatele culiselor, unul pentru a-si salva mobilierul, altul pentru a se catara pe culmile puterii, un al treilea pentru a rasturna situatia. Acumulate datorita unor privatizari adesea suspecte si unor legaturi incestuoase cu puterea, averile lor colosale domina guvernul interimar de la Kiev, supus presiunilor in apropiere de prezidentiale, indatorat pana-n gat si depasit de insurectia armata din estul tarii.

Insa instabilitatea este, astazi, atat de mare, incat niciun oligarh nu se mai afla la adapost in fata unei redistribuiri in masa a proprietatii, subliniaza Le Figaro. Pentru Ahmetov, paradoxul este acela ca el se afla in vizorul Kievului pentru relatiile stranse pe care le avea cu fostul presedinte Viktor Ianukovici, refugiat de ceva vreme in Rusia. Or, una dintre principalele functii ale fostul presedinte era cea de a proteja businessul ucrainean in fata rapacitatii oligarhilor rusi, mult mai puternici.

O alta functie a lui Ianukovici era sa arbitreze conflictele dintre oligarhi. 'De acum, nimeni nu mai indeplineste aceasta functie', afirma Bondarenko. In afara de aceasta, Viktor Ianukovici, care a acumulat o avere considerabila in timpul propriului regim, ar stimula la randul sau, prin intermediul retelelor sale politice, separatismul din regiunea Donetk, pentru a putea reveni in patrie, este de parere politologul ucrainean.

In acelasi timp, in opinia analistului Vadim Omelcenko, presedinte al Institutului Gorsenin, 'exista dubii in ceea ce priveste dorinta lui Ahmetov de a vedea clanul lui Ianukovici revenind in afaceri'. Potrivit lui Omelcenko, 'revoltele din Donbas arata ca Ahmetov a pierdut mult din influenta, ca el nu a gasit teren de intelegere cu Kievul. Acum el detine controlul asupra Partidului Regiunilor, care s-a pronuntat miercuri pentru mentinerea regiunilor in estul Ucrainei', subliniaza Omelcenko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ahmetov ucraina, #rusia ucraina , #Avere