Cât petrol a mai rămas în măruntaiele Pământului. Estimările oamenilor de știință privind epuizarea rezervelor

Duminica, 02 Iunie 2024, ora 14:04
1097 citiri
Cât petrol a mai rămas în măruntaiele Pământului. Estimările oamenilor de știință privind epuizarea rezervelor
Pământul nu va rămâne niciodată fără petrol FOTO Pixabay

Timp de milioane de ani, petrolul s-a acumulat în scoarța terestră ca urmare a masei lichide a resturilor de animale și plante, care au fost acoperite cu un strat de nisip, nămol și pietre. Cu mai bine de 160 de ani în urmă, oamenii au început să extragă aurul negru din adâncurile Pământului.

Dar procesul de extracție a petrolului are loc mult mai repede decât se poate acumula din nou, scrie Live Science.

Când va rămâne Pământul fără petrol?

Potrivit oamenilor de știință, de fapt, Pământul nu va rămâne niciodată fără petrol. Cert este că multe zăcăminte de aur negru sunt situate în locuri inaccesibile. De exemplu, petrolul este stocat în adâncurile Antarcticii, fiind inaccesibil.

Potrivit lui David McDonald de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, oamenii de știință știu unde se află cea mai mare parte a petrolului de pe Pământ. Faptul este că mișcarea plăcilor litosferice este în mare parte responsabilă pentru locul în care au ajuns rezervoarele de petrol, iar oamenii de știință înțeleg bine acest proces. Evoluția bazinelor oceanice creează condiții favorabile pentru îngroparea rapidă a rămășițelor animale și vegetale, în timp ce mișcarea scoarței superioare creează căldura și presiunea necesare pentru a crea petrol din aceste rămășițe. Drept urmare, în unele regiuni ale planetei, probabilitatea de a găsi noi zăcăminte de petrol este mai mare decât în ​​altele.

Oamenii de știință cred acum au mai rămas aproximativ 1,6 trilioane de barili de petrol pe planetă care pot fi extrași. Există și petrol care așteaptă să fie descoperit și care poate fi extras și din adâncurile Pământului. Potrivit estimărilor, exista aproximativ 565 de miliarde de barili de astfel de petrol.

Cu mai bine de 10 ani în urmă, experții din industria petrolieră au presupus că rezervele recuperabile de petrol ale Pământului ar fi suficiente pentru aproximativ 50 de ani de producție continuă. Această cifră nu s-a schimbat prea mult din cauza modului în care a fost calculată: numărul de ani până la epuizarea petrolului este egal cu rezervele dovedite actuale împărțit la consumul anual.

Dar estimarea rezervelor dovedite de petrol a crescut pentru că geologii găsesc noi câmpuri, iar timpul rămas nu s-a schimbat prea mult, deoarece petrolul nou este consumat la fel de repede. Dar, la un moment dat, acest echilibru se va schimba, cred oamenii de știință.

Potrivit lui Kevin Book, șeful companiei americane ClearView, care studiază tendințele în materie de energie, inteligența artificială va putea facilita căutarea de noi rezerve de petrol. În același timp, noile tehnologii vor facilita extragerea acestuia. Astfel, poate crește estimarea rezervelor totale de petrol care pot fi extrase din măruntaile Pământului.

...citeste mai departe despre "Cât petrol a mai rămas în măruntaiele Pământului. Estimările oamenilor de știință privind epuizarea rezervelor" pe Ziare.com

Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
Discuțiile despre spațiul Schengen și uniunea vamală au gravitat, în ultimii ani, în jurul Portului Constanța, unul dintre cele mai importante punct de acces pentru mărfurile care intră...
#rezerve, #petrol, #Pamantul , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”