Tranzactie de amploare pe piata de internet

Miercuri, 01 Septembrie 2004, ora 11:10
1355 citiri

Grupul RCS&RDS va prelua PCNET, valoarea afacerii depasind zece milioane de dolari.Grupul de firme Romania Cable Systems&Romania Data Systems (RCS&RDS) va prelua, integral, furnizorul de servicii Internet PCNET Data Network, valoarea afacerii depasind zece milioane de dolari, au declarat agentiei Mediafax surse apropiate tranzactiei.

"In proportie de peste 90%, tranzactia este ca si finalizata. Contractul de vinzare-cumparare va fi semnat la inceputul lunii octombrie. Prin preluarea PCNET, grupul isi consolideaza pozitia in sectorul telecomunicatiilor, mai ales pe partea de servicii Internet, unde va ajunge sa controleze 70% din acest segment de piata", au adaugat sursele citate.

PCNET Data Network a fost infiintata in anul 1993 de catre Mihai Batrineanu, fiind unul dintre primii furnizori de servicii Internet din Romania.

Compania este primul ISP (Internet Services Provider) autohton care a beneficiat, in anul 1999, de o infuzie de capital extern, din partea Fondului Roman Post Privatizare (FRPP), destinata sustinerii investitiilor in dezvoltarea infrastructurii.

Potrivit datelor companiei, PCNET a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de aproximativ sapte milioane dolari, dublu fata de 2002, in timp ce profitul operational inaintea cheltuielilor cu amortizarea (EBITDA) s-a situat la circa 700.000 dolari.

Pentru acest an, managementul societatii si-a propus incasari de 10-11 milioane dolari si un profit operational inainte de cheltuielile cu amortizarea (EBITDA) de peste un milion de dolari.

In ultimii doi ani, fondurile alocate investitiilor s-au cifrat la circa doua milioane dolari. PCNET are o retea teritoriala in 20 de localitati si peste 220 de angajati.

Actionarii companiei sint Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 40,91%, Fundatia Post Privatizare - 24,55%, GED Eastern Fund I - 6,55%, Mihai Batrineanu - 11,67%, Adrian Batrineanu - 11,67% si Augustin Dan Ionescu - 4,67%.

Controlat de fondurile de investitii EPIC (Austria) si Qudrant (Statele Unite), grupul RCS&RDS desfasoara operatiuni in Romania, Ungaria si Slovacia, deservind peste 800.000 de clienti.

In perioada 1998 - 2003, grupul a investit 100 milioane de dolari in realizarea unei retele nationale de transmisii de date si Internet si servicii de voce si imagine. La finele anului 2003, cifra de afaceri a RCS&RDS a depasit 80 milioane dolari, cea mai mare parte fiind realizata in Romania.

Sursa: Ziarul de Iasi