Telefonia fixa, incotro?

Luni, 06 Martie 2006, ora 03:19
1265 citiri

La trei ani de la liberalizarea totala a pietei de comunicatii electronice din Romania, numarul furnizorilor de retele si servicii de comunicatii a crescut vizibil. Ani la rand, compania Romtelecom s-a plictisit singura pe piata telefoniei fixe, dar se pare ca in ultima vreme da semne de neliniste, caci are tot mai multi concurenti. Chiar daca mici deocamdata, ei trebuie luati in seama.

Noi, ca simpli consumatori, nu am avea decat de castigat din aceasta concurenta, si anume servicii mai bune si mai ieftine. Sa speram. Ce se intampla insa in acest moment pe piata de telefonie fixa?.

Ultimul raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, ANRC, arata ca in prima parte a anului 2005 existau pe piata romaneasca 243 de furnizori de telefonie fixa, dintre care doar 65 activi, 24 fiind furnizori alternativi care utilizeaza reteaua proprie. Restul ofera telefonie prin intermediul cartelelor preplatite.

Romtelecom ramane in continuare operatorul cu cea mai mare cota de piata, chiar daca reprezentantii ANRC au declarat ca rezultatele preliminare pentru a doua jumatate a anului 2005 arata o crestere a cotei de piata a furnizorilor alternativi de la 4,1%, ca numar de clienti, la 10%, numarul de abonati trecand de 430.000.

Dan Cristian Georgescu, presedinte ANRC, a declarat, recent, pentru un post de radio, ca A"vom inregistra o crestere per total a numarului de abonati la telefonia fixa. Pierderea de abonati a Romtelecom a fost compensata de cresterea abonatilor la operatorii alternativiA".

Se asteapta ca si in 2006 numarul celor care renunta la operatorul traditional de telefonie fixa sa scada. Directorul general al Companiei Romtelecom, James Hubley, crede ca ANRC aplica o politica neconcurentiala, obligand compania sa reduca tarifele de interconectare, decizie contestata in instanta. Hubley a este de parere ca numarul de abonati al Romtelecom va scadea si in 2006. A"Acesta este obiectivul declarat al ANRCA" - spunea ironic James Hubley.

Sunt cateva masuri pe care toate tarile membre UE le-au luat. Ele se refera la reglementarea accesului la reteaua principalului operator de telefonie fixa - asta este o prima masura. A doua ar fi fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare a Romtelecom. Aceasta stimuleaza cresterea numarului de abonati in retelele alternative, pe care ii va costa mai putin apelurile catre abonatii Romtelecom si invers. Iar in acelasi timp, un lucru este cert: tarifele de interconectare din Romania catre Romtelecom sunt peste media europeana.

Cei mai multi clienti de telefonie fixa alternativa apartin operatorilor de cablu. Unul dintre jucatorii importanti pe piata este compania RCS-RDS. Directorul comercial, Ovidiu Ghima, spune ca in acest moment compania are un numar de 350.000 de abonati.

A"Acesti abonati au optat, in marea lor majoritate, pentru un pachet integrat de servicii, servicii CATV plus servicii de telefonie sau servicii CATV plus servicii de acces de internet si servicii de telefonie, servicii CATV insemnand servicii de televiziune prin cablu. Ne asteptam sa mentinem ritmul de crestere si in 2006, astfel incat la sfarsitul anului sa reusim sa dublam acest numar de clienti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ne extindem si in restul oraselor importanteA", a declarat directorul RCS-RDS.

Cele mai atractive tarife oferite de noii intrati pe piata de telefonie fixa sunt cele practicate la convorbirile interjudetene, dar mai ales la cele internationale. Asa au castigat piata cartelele preplatite si la fel incearca sa faca si furnizorii de servicii care folosesc sistemul "call by call", ca de exemplu Euphonica. Sistemul nu implica plata unei taxe lunare suplimentare, schimbarea numarului de telefon sau instalarea de noi cabluri, ci doar formarea unui indicativ inaintea numarului de telefon pe care doresc sa-l apeleze.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...