Tehnologia 4G va ajuta operatorii sa faca fata cresterii traficului

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 15:27
1960 citiri
Tehnologia 4G va ajuta operatorii sa faca fata cresterii traficului

Introducerea tehnologiei de comunicatii din generatia a patra (4G) va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile in urmatorii ani si sa isi diminueze costurile operationale, a declarat directorul general al Nokia Siemens Networks (NSN) Romania, Dragos Chivu.

"Nokia previzioneaza o crestere de 300 de ori a traficului de date mobile la nivel international pana in 2015. In Romania, conform datelor furnizate de trafic.ro, numarul de vizitatori unici a crescut de la 40 milioane, in 2007, la 71 milioane in noiembrie 2009. In acest context, introducerea unei tehnologii 4G, respectiv Long Term Evolution (LTE), va trece de la stadiul dorinta la cel de necesitate", a afirmat Chivu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca LTE va permite operatorilor sa faca fata cererii din ce in ce mai ridicate de largime de banda si viteza pentru traficul de date mobile.

"LTE ofera mai multa eficienta operatorilor si, drept consecinta, costuri reduse si mai multe beneficii pentru consumator. Daca operatorii vor continua sa investeasca in dezvoltarea retelelor 2G si 3G, care necesita fonduri mai ridicate in comparatie cu LTE, costurile operationale ale acestora nu vor putea fi acoperite de venituri, in conditiile in care consumatori sunt tot mai pretentiosi si vor mai multe servicii la acelasi pret sau chiar mai scazut", a spus Chivu.

Long Term Evolution (LTE) este o tehnologie de comunicatii wireless (fara fir) din ultima generatie, capabila sa asigure viteze de conectare (descarcare) la Internet de peste 170 Mbps, de zece ori mai mult decat in retelele 3G.

In Europa, LTE se afla acum in probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia si Marea Britanie si urmeaza sa devina comerciala in Suedia si Norvegia in prima jumatate a anului 2010.

Chivu a afirmat ca NSN este interesata sa realizeze in Romania teste cu echipamente destinate tehnologiei LTE, in acest sens urmand sa solicite Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare an Comunicatii (ANCOM) eliberarea unei benzi in spectrul de frecvente de 2,6 GHz.

"Echipamentele noastre pot functiona si in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz si 2.100 MHz. In zilele urmatoare, le vom prezenta reprezentantilor Orange, Vodofone, Cosmote si RCS&RDS echipamentele noastre destinate tehnologiei LTE", a spus seful NSN Romania.

El a afirmat ca introducerea serviciilor de comunicatii 4G ar putea conduce la aparitia unui nou operator de telecomunicatii pe piata romaneasca si a estimat ca este posibil ca tehnologia LTE sa fie utilizata comercial de un operator local in cursul anului 2011.

"Presedintele ANCOM a anuntat, recent, ca vor fi doua licente in spectrul de frecvente de 2,6 GHz, care in prezent apartine Ministerului Apararii Nationale", a spus Chivu.

NSN, companie mixta a grupului finlandez Nokia cu germanii de la Siemens, are 64.000 de angajati la nivel international si este prezenta in 150 de state.

In Romania, la nivelul anului 2008, afacerile NSN s-au ridicat la 49,3 milioane lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#tehnologie, # 4g, # trafic, # costuri, # viteza, # operatori , #stiri Rcs-Rds