Pirateria nu e buna. Dar care e cealalta optiune?

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 14:03
2303 citiri
Pirateria nu e buna. Dar care e cealalta optiune?

Problema muzicii piratate preocupa intreaga lume Occidentala, iar solutii pentru ca utilizatorii de Internet sa descarce legal muzica de pe Internet sunt cautate peste tot.

Consumatorul trebuie convins sa plateasca pentru muzica online, dar acesta nu e singurul aspect al problemei. Un britanic sau un german are orice serviciu la dispozitie inainte sa il ceara, dar orice institutie care lupta impotriva pirateriei trebuie sa aiba in vedere mai intai faptul ca unii consumatori nu vor putea plati nici daca vor.

Si asta pentru ca site-urile care permit descarcarea legala a muzicii isi selecteaza atent tarile in care vand.

Din cauza legilor complicate sau a taxelor prefera sa isi pastreze afacerilor in tarile in care au sedii, ignorandu-i pe ceilalti consumatori. Romania este, din pacate, in continuare in aceasta situatie.

Comisia Europeana se lauda in mai 2009 ca este aproape de semnarea unui acord cu detinatorii de drepturi de autor si reprezentantii industriei muzicale in acest sens. Vestea a entuzismat multa lume la acel moment, iar bucuria a disparut treptat o data cu trecerea lunilor care nu aduceau nimic nou.

De atunci au trecut aproape opt luni, iar romanii dispusi sa dea cativa euro pe un album pe Internet se lovesc inca de mesaje de genul "The item you've requested is not currently available in the Romania store", "The iTunes Store is not supported in your country", "Amazon.co.uk is currently only available to UK customers", "Only available to people in the US", "Subscription restricted", "We're sorry, we have detected that you are outside of the United States" sau "Why is Spotify not available in my country? Click here to find out why...".

Pentru romani, de doua mai scump

Alte optiuni exista totusi si pe Internetul romanesc. Consumatorii din Romania au la dispozitie site-uri de pe care pot fi cumparate mp3-uri prin intermediul unui sms. Dar cui se adreseaza si ce fac daca nu vreau sa descarc "Dansul pinguinului", Andreea Banica, Dan Balan sau Andra? Si cui ma adresez daca vreau ca in timp ce merg spre serviciu sa aud in casti ce am ascultat cu o seara in urma la BBC Radio?

Oferta de muzica straina nu este bogata, iar atunci cand exista, e mai degraba depasita. Sau mai scumpa decat ar fi pe iTunes.

Potrivit celor doua site-uri de pe care se poate descarca muzica legal in Romania, pretul serviciului este de doar 0,9 € (fara TVA), plus cheltuieli livrare SMS 0,9 € (fara TVA). Adica 2,14 euro un mp3. Asta in conditiile in care occidentalii platesc pentru o melodie 0,99 dolari sau 0,79 lire sterline si primesc de multe ori reduceri pentru cumpararea unui album intreg.

Alta optiune la indemana este oferta la fel de limitata a celor doua sau trei magazine de muzica sau comenzile pe Internet. Dar in anul 2010, CD-ul este vazut probabil ca vinilul: doar pentru colectionari. In rest, o bucata de plastic pentru care se platesc bani in plus si pe care se va aseza praful dupa ce muzica ajunge in mp3-player.

Divertismentul online e deocamdata un serial politist

Poate nu avem cum sa ne cumparam muzica dorita de pe Internet, dar de discutii, reglementari si amenintari nu ducem lipsa. Chiar daca Internetul romanesc e inca la stadiul de Yahoo Messenger si intrebari puse inteleptului Google, iar serviciile online importante ne ocolesc, institutiile statului nu stau si lucreaza la un cadru juridic pentru downloadarea "Dansului pinguinului".

La intervale de cateva luni, reprezentantii autoritatilor publice, titularii de drepturi, furnizorii de servicii digitale si utilizatorii se intalnesc pentru a discuta despre Acordul national pentru utilizarea operelor in mediul digital. Toti sunt de acord ca reglementarea Internetului si a facilitatilor de download nu trebuie sa incalce liberul acces la cultura, dar admit ca drepturile de autor trebuie protejate printr-o viitoare lege a Internetului.

Pana acum, mai multi reprezenatanti ai utilizatorilor au criticat documentul elaborat de ORDA, drintre obiectiile aduse "acordului" cele mai grave fiind lipsa definirii conceptelor si limitarea dreptului constitutional de liber acces la cultura si cunoastere.

Printre prevederile acordului se numara simplificarea "modului de acordare a licentelor in mediul digital, inclusiv prin analizarea organizarii unui ghiseu virtual unic", "digitizarea repertoriului national si promovarea si integrarea sa in repertoriul international pentru a putea fi utilizat si de consumatori din alte tari", asigurarea "transparentei metodelor de licentiere" si reglementarea folosirii operelor "orfane", al carui autor a murit si nu exista mostenitori sau care nu au autor identificat.

Cum se descurca muzica online fara Romania?

In Romania se estimeaza ca exista aproximativ 80.000 de utilizatori care folosesc aplicatii precum DC++ si ODC pentru a descarca si partaja ilegal muzica pe Internet. Unul dintre acestia, un bucurestean de 23 de ani, a fost condamnat in 2009 la plata unor daune de aproape 3.000 de euro pentru postarea pe internet, prin intermediul aplicatiei DC++, a catorva sute de albume muzicale.

Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania l-a identificat pe tanar solicitand companiei RCS&RDS sa comunice ce client utilizeaza adresa IP a??79.115.8.56".

Cat noi ne chinuim cu mica piata a muzicii online si incercam sa aflam de la furnizorii de servicii Internet cine descarca ilegal "Dansul pinguinului", lumea intreaga se indreapta spre computere pentru a-si cumpara muzica.

Potrivit celui mai noi raport al Federatiei Internatinale a Industriei de Fonograme, vanzarile digitale au reprezentat 27% din total vanzarilor de muzica in 2009 si au generat peste 4 miliarde de dolari. Anul trecut s-a cumparat cu 12% mai multa muzica digitala, iar cresterea din ultimii cinci ani este de 940%.

Piata globala a muzicii, fizica si digitala, a scazut totusi cu aproximativ 10% in 2009, pentru al zecelea an consecutiv, pirateria fiind principala cauza. Potrivit statisticilor industriei muzicale, pirateria digitala reprezinta 95% din totalitatea muzicii descarcate de pe Internet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piraterie, #muzica online, #internet , #stiri Rcs-Rds