Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANCOM organizeaza licitatie pentru cinci licente de TV digitala

ANCOM organizeaza licitatie pentru cinci licente de TV digitala


RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vor licita, la 5 iunie, pentru una din cele cinci licente de televiziune digitala, unde cererea a depasit oferta, a declarat directorul executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin

"In cazul uneia din cele cinci licente de televiziune digitala cererea a depasit oferta. Astfel, in data de 5 iunie, va fi organizata o licitatie pentru aceasta licenta", a spus Lovin, prezent la un eveniment de specialitate.

ANCOM a anuntat, saptamana trecuta, ca RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) s-au calificat in a doua etapa a licitatiei pentru cumpararea celor cinci licente de TV digitala terestra, dupa ce comisia de licitatie a constatat ca ofertele depuse indeplinesc criteriile din caietul de sarcini, a anuntat ANCOM.

"Pana la data de 19 mai pot fi depuse contestatii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar pana la data de 22 mai comisia va anunta organizarea rundelor de licitatie, in cazul in care cererea va depasi oferta", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) remis MEDIAFAX.

RCS&RDS si SNR au depus ofertele in urma cu o saptamana

ANCOM a scos la licitatie cinci licente de TV digitala (multiplexuri), patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2.

Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) se vor transmite "free to air", in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

"De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire", se mai spune in comunicat.

Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.

Pretul de pornire in licitatie pentru fiecare licenta este de 300.000 euro

Toate licentele vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015.

Castigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata in urma licitatiei in cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.

In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si strategiei adoptata de Guvern.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de radiodifuziune si televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1376 ori