Undă de șoc pentru Rusia: Proiectul de top al lui Putin se prăbușește după lovitura SUA

Sambata, 14 Decembrie 2024, ora 00:38
1267 citiri
Undă de șoc pentru Rusia: Proiectul de top al lui Putin se prăbușește după lovitura SUA
Proiectul LNG 2 al Rusiei din Arctica se închide FOTO: X@KyivIndependent

După începerea războiului Moscovei din Ucraina din februarie 2022, Occidentul a alungat aproape în totalitate afacerile Kremlinului de pe piața Europei. Iar acum Rusia primește o undă de șoc, după ce proiectul de top al lui Putin se prăbușește. Astfel instalația de gaze LNG 2 din zona arctică oprește producția, după lovitura dată de SUA, care a impus sancțiuni pentru firmele care ar cumpăra gaze lichefiate de acolo.

Prăbușirea cererii pentru combustibilul rusesc face ca cea mai mare instalație de GNL din lume să devină redundantă. Rusia a fost nevoită să închidă o parte din cea mai mare uzină de gaz natural lichefiat din lume, situată în apropierea orașului Murmansk din Arctica, după ce cererea a fost ”distrusă” de sancțiunile occidentale, potrivit Telegraph.

Șantierul Belokamenka, finalizat anul trecut și proiectat să angajeze 15 000 de lucrători, este pustiu, majoritatea contractorilor părăsind șantierul. Închiderea reprezintă o lovitură semnificativă pentru președintele rus Vladimir Putin, care anul trecut a vizitat șantierul împreună cu Leonid Mikhelson, șeful Novatek, a doua cea mai mare companie de gaze din Rusia, care l-a construit.

Novatek a produs anul trecut 79 de miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul consumului total al Regatului Unit. La vremea respectivă, Belokamenka era un sit industrial de top la nivel mondial. Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, Trezoreria SUA a impus sancțiuni asupra proiectului Arctic LNG 2. Uniunea Europeană a luat măsuri similare.

Arctic LNG 2 este o instalație de gaz natural lichefiat (GNL) situată în Siberia de Vest a Rusiei, concepută pentru a exporta gaze din câmpurile Salmanovskoye și Geofizicheskoye. Șantierul Belokamenka a fost construit pentru a construi platforme offshore masive necesare procesării gazului pentru Arctic LNG 2. De acolo, acesta ar fi fost exportat în Asia prin intermediul rutelor maritime arctice, care înconjoară nordul Rusiei în tancuri spărgătoare de gheață.

Două dintre cele trei platforme planificate au fost deja construite și remorcate în Golful Ob, unde se află câmpurile de gaze. Acestea ar fi trebuit să producă 20 de milioane de tone de gaz, însă niciuna nu este în producție, iar a treia pare puțin probabil să fie construită vreodată - ceea ce înseamnă că Belokamenka a devenit redundantă.

Sancțiunile au contribuit, de asemenea, la penuria de nave. Pentru ca proiectul să funcționeze, Novatek avea nevoie de o flotă de nave LNG care să străpungă gheața, însă puține șantiere navale au fost dispuse să riște să fie sancționate. Astfel, Novatek a rămas dependentă de șantierul Zvezda din Vladivostok pentru navele sale, însă șantierul s-a chinuit să construiască nave atât de avansate. Cele mai recente rapoarte provin de la Barents Observer, o instituție media din Kirkenes, nordul Norvegiei, aproape de granița cu Rusia și de regiunea Murmansk.

Rapoarte separate de la o instituție media din Murmansk, Arctic Observer, confirmă închiderea. Acesta raportează că principalii contractanți și subcontractanți au părăsit regiunea. Compania de construcții Vellestroy ar fi abandonat Belokamenka în septembrie, iar antreprenorii Renkons Arktik au plecat și ei acum. Se pare că pe șantier au rămas doar 500 de persoane, majoritatea agenți de securitate.

Într-un comentariu de cercetare privind proiectul Arctic LNG 2, Vitaly Yermakov, de la Institutul Oxford de Studii Energetice, a declarat că sancțiunile împotriva proiectelor LNG din Rusia s-au dovedit a fi un succes neobișnuit.

Ashley Kelty, analist în domeniul petrolului și gazelor la banca de investiții Panmure Gordon, a declarat că închiderile ar avea un efect redus asupra livrărilor de GNL către UE și Regatul Unit, deoarece acestea provin în principal din Qatar și SUA. El a declarat: „A existat o dorință a Rusiei de a exporta GNL în Asia, deoarece exporturile de gaze către Europa se bazau pe conducte precum NordStream2, mai degrabă decât pe GNL”.

„Nu cred că acest lucru va avea vreun impact asupra livrărilor europene, deoarece toată creșterea pe termen scurt a volumelor de GNL provine din SUA. Mă aștept ca Trump să ridice restricțiile privind noile proiecte de export de GNL și mai multă capacitate americană să intre în funcțiune spre sfârșitul deceniului.”

Una dintre cele mai mari lovituri aduse planurilor de expansiune arctică ale lui Putin a venit în septembrie, când India a anunțat că nu va cumpăra GNL de la Arctic LNG 2. Pankaj Jain, secretarul indian al petrolului, a declarat: „Nu vom cumpăra [gaze de la] Arctic LNG 2. Nu cumpărăm niciun produs sancționat. Nu ne atingem de ceva care are sancțiuni pe scară largă”.

...citeste mai departe despre "Undă de șoc pentru Rusia: Proiectul de top al lui Putin se prăbușește după lovitura SUA" pe Ziare.com

Putin a ascuns criza din spatele ușilor închise: Totul a ieșit la iveală în Rusia, după dezvăluirile de la Harvard
Putin a ascuns criza din spatele ușilor închise: Totul a ieșit la iveală în Rusia, după dezvăluirile de la Harvard
La aproape trei ani de conflagrație cu Ucraina, Moscova a urmărit în liniște o strategie în două direcții pentru a-și finanța costurile tot mai mari de război. Însă Putin a ascuns în...
Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
Războiul lui Putin din țara vecină a depășit și pragul de 1.050 de zile, dar Kremlinul continuă nebunește conflagrația, deși a pierdut sute de mii de militari. Dar acum, Ucraina arată cu...
#razboi Ucraina, #gaze lichefiate, #GNL, #Rusia gaze naturale lichefiate, #gaze naturale lichefiate, #Putin razboi , #Stiri Companii

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Cum își fac unii români poliţe RCA mai ieftine. Plătesc şi cu 1.500 de lei mai puțin
  2. Economist, fost director de bancă, despre creditele românilor: "Nu este o idee bună să rambursezi mai repede"
  3. Tragedia din spatele site-urile chinezești cu haine ieftine. La ce condiții inumane sunt supuși muncitorii din „Satul Shein”
  4. Cum a reușit o tânără care lucra într-o multinațională să-și transforme pasiunea în afacere de succes: „Cât timp eram angajată, le duceam colegilor mei prăjituri"
  5. Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
  6. Planul ministrului de Finanțe pentru a reduce foarte mult tranzacțiile cash. „S-a gătat democrația, plățile vor fi limitate până la eliminare”
  7. Ce tăieri salariale vor fi în 2025. Panică în industria IT
  8. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  9. SUA, mutare-șoc care-l lovește în plin pe Putin: Sugrumă cel mai important domeniu din Rusia
  10. SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia