China îi răspunde Europei cu aceeași monedă. Companiile chineze se revoltă după anchetele uniunii Europene

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 13:15
173 citiri
China îi răspunde Europei cu aceeași monedă. Companiile chineze se revoltă după anchetele uniunii Europene
Importurile de mașini electrice din China au însumat 11,5 miliarde de euro în 2023 FOTO ilustrativă Pexels

Statul chinez a anunțat miercuri, 10 iulie, că va investiga Uniunea Europeană pentru posibile "obstacole în calea investițiilor". Ancheta vine după ce Comisia Europeană a deschis mai multe proceduri similare împotriva Chinei și a impus provizoriu taxe vamale suplimentare pe mașinile electrice fabricate în țara asiatică.

Ministerul Comerțului din China transmite că investigația pornește de la o plângere a Camerei de Comerț a Chinei pentru Importul și Exportul Utilajelor și Produselor Electronice. Periția a venit ca un răspuns la anchetele deschis de UE privind "produse precum locomotive, energia fotovoltaică, energia eoliană", se arată într-un comunicat.

"Ministerul Comerțului a deschis o anchetă comercială și de obstacole la investiții privind practicile relevante adoptate de UE" în urma investigațiilor privind ajutoarele de stat acordate de statul chinez, detaliază reprezentanții ministerului.

Ancheta chineză ar trebui finalizată până la 10 ianuarie 2025, dar poate fi prelungită cu până la trei luni, în circumstanțe speciale.

Începând cu 4 iulie, Comisia Europeană aplică taxe vamale suplimentare pe mașinile electrice produse în China, o măsură provizorie care a venit ca urmare a finalizării uneia dintre multiplele anchete privind concurența inițiate de instituția europeană. La momentul respectiv, mișcarea a fost interpretată drept agresivă de analiști, din moment ce nivelul tarifelor impuse depășea așteptările de pe piață.

Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul a majorat aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC. China speră în continuare să ajungă la un acord privind taxele suplimentare, înainte ca măsură să devină permanentă.

...citeste mai departe despre "China îi răspunde Europei cu aceeași monedă. Companiile chineze se revoltă după anchetele uniunii Europene" pe Ziare.com

#razboi comercial, #taxe vamale, #masini electrice , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  4. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  8. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  9. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  10. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA