Sindicalistii de la metrou ameninta cu greva din 15 iunie

Marti, 01 Iunie 2010, ora 09:59
1503 citiri
Sindicalistii de la metrou ameninta cu greva din 15 iunie

In cazul in care Guvernul va adopta un act normativ prin care sa le reduca salariile, angajatii de le Metrorex ameninta cu greva generala, incepand din 15 iunie, informeaza Mediafax.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat marti ca in maxim doua saptamani se poate ajunge la greva generala daca le vor fi taiate salariile motivul fiind denuntarea unilaterala a contractelor colective de munca.

"Legea spune ca poti declansa conflictul de interese daca nu se mai respecta contractul colectiv, adica daca nu se mai respecta nivelul salariilor negociate.

Astfel ca, pe la jumatatea lunii iunie, putem declansa greva generala pe termen nelimitat daca se vor reduce salariile angajatilor de la metrou", a spus Radoi.

Liderul sindical a aratat ca nu accepta nicio reducere a salariilor
, fie ca este vorba de 25% sau mai putin.

Radoi a precizat ca organizatiile din patru judete, respectiv Caras Severin, Gorj, Bihor, Alba, au trimis deja tabelele cu semnaturi pentru sustinerea grevei.

In urma cu aproximativ trei ore, angajatii de la RATB au renuntat la greva de solidaritate.

Sindicalistii de la metrou sunt in greva la ora 4.00, in fiecare statie de metrou, pe usile inchise fiind lipite anunturi cu privire la greva.

Initial sindicalistii de la metrou au anuntat ca garniturile de tren nu vor circula intre orele 4.00 si 16.00, dupa care urmau sa reia activitatea, pentru ca legea obliga sa fie asigurata o treime din activitate pe durata grevei.

Ulterior insa, Federatia Sindicatelor din Transporturi Publice ATU Romania (care include sindicatele din Metrou si o parte a celor de la RATB) a comunicat ca a scurtat cu patru ore programul grevei de solidaritate si ca garniturile de metrou vor circula de la ora 12.00, la solicitarea Fundatiei "Salvati-va Ingerii" care organizeaza un concert umanitar in Piata Constitutiei.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca in sedinta de Guvern de duminica s-a stabilit ca reprezentantii Ministerelor Muncii, Finantelor si Justitiei sa gaseasca pana miercuri o formula de act normativ care sa permita reducerea cu 25% si a salariilor din companiile si regiile cu capital de stat.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sustine insa ca salariile angajatilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%, adaugand ca se lucreaza la un proiect de lege si ca nu poate da mai multe informatii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#greva, #metroru, #ratb , #stiri Ratb