Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

RATB, amendata pentru copierea cartilor de identitate ale elevilor si studentilor

RATB, amendata pentru copierea cartilor de identitate ale elevilor si studentilor


Autoritatea Nationala a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a dispus amendarea cu 2.000 de lei a Regiei Autonome de Transport Bucuresti pentru efectuarea de copii ale actelor de identitate ale elevilor si studentilor care solicita abonamente cu tarif redus, ceea ce este interzis.

"Presedintele Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Anca Opre, a dispus aplicarea unei amenzi contraventionale in cuantum de 2.000 lei Regiei Autonome de Transport Bucuresti, pentru efectuarea de copii ale actelor de identitate ale elevilor si studentilor care solicita eliberarea abonamentelor cu tarif redus. Aceasta fapta constituie contraventia de 'prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal', prevazuta de art. 33 din Legea nr. 677/2001", informeaza autoritatea intr-un comunicat de presa.

In investigatia realizata s-a constatat ca operatorul a scanat si a retinut copii ale actelor de identitate si ale altor documente ce contineau codul numeric personal al solicitantilor - de exemplu certificat de nastere, pasaport, carte de rezidenta, cu incalcarea dispozitiilor legale.

"Subliniem ca efectuarea de copii de pe documentele care contin codul numeric personal este interzisa, potrivit prevederilor art. 6 din Decizia nr. 132/2011 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, cu exceptia situatiei in care exista o prevedere legala expresa ori cand se obtine acordul persoanei respective sau cu avizul aceleiasi autoritati.

In acelasi timp, in considerarea riscurilor asupra vietii private a unui numar semnificativ de persoane, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a dispus ca Regia Autonoma de Transport Bucuresti sa inceteze retinerea de copii ale respectivelor documente si sa stearga baza de date deja constituita, in termen de 10 zile de la data emiterii Deciziei nr. 68/31.07.2013", se mai arata in comunicatul ANPDCP.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1713 ori